Stölderna tar fart – vänta inte med att ta upp båten

Bilder

Klas Evensen

Dokument

Release

De flesta är tillbaka på jobbet och skolterminen har börjat. Hamnarna står tomma och det skymmer allt tidigare, vilket markerar början på en ny högsäsong – för båttjuvarna. Allt fler internationella ligor opererar i Sverige och stöldgods, som båtmotorer, förs snabbt ut ur landet. Det finns all anledning att inte vänta med att ta upp båten inför vintern eller att åtminstone tömma båten på värdefull utrustning.

– Att vinterförvara båten på en öppen båtuppläggningsplats eller sommarstugeområde är ingen bra idé. Lås in båt och motor och se till att stöldmärka, säger Klas Evensen, marknadsansvarig båt på Länsförsäkringar.

Men inte ens på land är båten säker – trenden med att ligor slår till mot båtar under vinterförvaring fortsätter. Stölder av båtmotorer under årets första kvartal ökade med hela 57 procent jämfört med förra året och totalt har båtstölderna ökat med 21 procent jämfört med förra året under första halvåret 2017. Allt enligt statistik från Brottsförebyggande rådet.

– Vi rekommenderar att installera spårsändare på motorn. I början av maj klarade till exempel Polisen upp ett fall med 38 stulna båtmotorer som hittades i Litauen tack vare en spårsändare på en av motorerna, berättar Klas Evensen.

Så minskar du risken för stöld:
• Gå med i Båtsamverkan
• Lås in motorn under vinterförvaringen
• Märk båt och motor med mikropunkter eller DNA
• Skriv upp skrov- och motornummer
• Använd spårsändare, kom ihåg att kolla batterierna samt att den är aktiverad även vintertid.
• Använd bra godkända lås

Om du råkar ut för en stöld:
• Polisanmäl och kontakta ditt försäkringsbolag så snart som möjligt.

För ytterligare information kontakta:

Klas Evensen, Marknadsansvarig Båt
031-631 641, 0764-95 05 59 klas.evensen@lansforsakringar.se

Pressjour Länsförsäkringar 08-588 418 50

Bokmärk och dela