Omöjligt att få ihop till kontantinsatsen

Om du vill bo på 50 kvadrat i Vasastan och sparar 10 procent av din disponibla inkomst tar det nästan 27 år att få ihop till kontantinsatsen. Kan du tänka dig att bo i någon av Västerorts ytterområden räcker det med drygt fem års sparande. Det visar Länsförsäkringars serie Länsrapporten, som under året kommer att analysera hur inkomst, skuldsättning och bostadsmarknaden påverkar invånarna i Stockholms län. 

Vill du ha en lägenhet i Vasastan inom fem år måste du spara nästan 30 procent av din disponibla inkomst år för att få ihop till kontantinsatsen. Bristen på hyreslägenheter, skenande bostadsrättspriser och dyra andrahandsboenden gör bostadssituationen hopplös för många av dagens unga bostadssökande. De som köper en lägenhet i län med höga bostadspriser får idag räkna med att spara en stor del av sin disponibla inkomst för att få ihop till kontantinsatsen.

– Marknaden är på många ställen överhettad. Som förstagångsköpare är det svårt att ta sig in om man inte redan äger en bostadsrätt som man kan sälja för att köpa nytt. Klivet in har dessutom försvårats ytterligare på sistone med tanke på bolånetaket och amorteringskraven, säger Maths Alvfalk, försäljningschef Bank och Fastighetsförmedling på Länsförsäkringar.

För den som inte har föräldrar att luta sig mot kan det vara hopplöst att köpa en egen bostad. Hyresrätter finns det få av och köerna kan vara långa. Och bor man i andra hand i Stockholm är det svårt att spara ihop kontantinsatsen. Nu manar Maths Alvfalk, försäljningschef Bank och Fastighetsförmedling på Länsförsäkringar till försiktighet;

– Det är viktigare nu än tidigare att göra noggranna beräkningar på vad man klarar av. Det är också viktigare än tidigare att inte dras med i budgivningar och poängterar att den som går i bostadsköpartankar nu ska vara medveten om det ”extremt låga ränteläget” och verkligen tänka efter om privatekonomin klarar en uppgång av bostadsräntor till mellan 7 och 8 procent.

Se de 4 diagrammen nedan som visar hur lång tid det tar att spara ihop till kontantinsatsen i landets alla län.

För ytterligare information kontakta:
Maths Alvfalk, försäljningschef på Länsförsäkringar. Tel. 070-162 75 77
Presskontakt Länsförsäkringar. Tel. 08-588 418 50

Bokmärk och dela