Lång väntan för att få ihop till kontantinsatsen

Aktuell data från Sveriges län som Länsförsäkringar sammanställt visar att det exempelvis tar dubbelt så lång tid att spara ihop till en kontantinsats om du bor i Halland än om du bor i Västernorrland. Längst tid tar det för den som vill ha tag i en lägenhet i Stockholm. Det kan du läsa om i den första delen av Länsförsäkringars serie Länsrapporten, som under året kommer att analysera hur inkomst, skuldsättning och bostadsmarknaden påverkar invånarna i landets alla län. 

Genomsnittstiden för ett sambopar med barn att få ihop till kontantinsatsen för en bostad på 70 kvadratmeter är idag drygt fyra år under förutsättning att de sparar 10 procent av nettoinkomsten varje månad. Men skillnaden är stor beroende på var i landet man bor. I Stockholm tar det över 12 år att spara medan det tar knappt tre år i Västernorrland.

Skenande lägenhetspriser och ett bolånetak på 85 procent gör att många unga inte har råd med insatsen till sin första lägenhet. I storstäderna behövs oftast en insats på långt över 100 000 kronor för den första lägenheten. Men även vuxna som står utanför bostadsmarknaden kan få problem.

– Förutom ungdomar har ensamstående föräldrar en extra sårbar ekonomiskt situation och ofta svårare att sätta av 10 procent av inkomsten till en kontantinsats. De måste därför räkna med att spara över dubbelt så lång tid än hushåll med två inkomsttagare. I storstäder tar det därför ofta orimligt lång tid för många att spara ihop pengarna, säger Elisabeth Hedmark Länsförsäkringars privatekonom. 

Förutsättningarna att få ihop en kontantinsats till en större bostad är betydligt lättare om man ägt en bostad tidigare. I samtliga län räcker prisutvecklingen på en lägenhet de senaste fem åren till kontantinsats till en mindre villa.

– Det gäller att anpassa sina förväntningar av bostad till det man har råd att köpa. Att kliva in på bostadsmarknaden till ett boende som inte är tipp topp och sedan stegvis byta upp sig i omgångar i en bostadskarriär är oftast den bästa strategin. Bästa affären gör den som säljer sin bostad i en storstad och köper en ny på en mindre ort, avslutar Elisabeth Hedmark.

Om Länsrapporten
I den fullständiga rapporten finns underlag som visar uträkningar för samtliga län samt en förklaring till hur beräkningarna genomförts.

För ytterligare information kontakta:
Elisabeth Hedmark, Länsförsäkringars privatekonom. Tel. 073-964 19 69
Pressjouren. Tel. 08-588 418 50

Bokmärk och dela