Ett tomt fritidshus eller lägenhet kan ge extrainkomst

Intresset för att hyra ett privat boende på semestern är populärt i Sverige. Och för den som kan tänka sig att hyra ut finns pengar att tjäna. Men reglerna skiljer sig lite åt beroende på om man väljer att hyra ut sitt fritidshus eller sin bostadsrätt.

Ofta utnyttjas inte fritidshuset fullt ut utan står tomt under många veckor per år. Med amorteringskrav, räntekostnader, el, värme, försäkringar och underhåll kostar det ofta flera tusenlappar per månad. Året runt. Genom att hyra ut det under några veckor per år går det att få in pengar som i vissa fall kan täcka kostnaderna för att äga det. Men tänk på att skriva ett kontrakt vid uthyrningen där det framgår hyrestid, betalning och annat praktiskt som annars kan förorsaka bekymmer.

Schablonavdraget är 40 000 kronor om året per fritidshus och ett avdrag med 20 procent av hyresintäkten, vilket innebär att du totalt kan få 50 000 kronor per år skattefritt. Hyresinkomst över det beskattas med 30 procent. Det innebär exempelvis att om du hyr ut sommarhuset under fyra veckor för 8 000 per vecka får du totalt 32 000 kronor som då är skattefritt. Lyckas du hyra ut fler veckor eller ta högre pris, och får in en hyresinkomst på totalt 80 000 kronor, blir skatten 7 200 kronor. (Räkna bort 20 procent på 80 000 minska med 40 000 och skatten på 30 procent baseras på 24 000 = 7 200 kr)

– Bor du istället på sommarstället under sommaren kanske du vill hyra ut din vanliga bostad och schablonavdraget gäller även permanentbostaden.  Viktigt är att du först kontrollerar vilka villkor som gäller för att hyra ut. Om det exempelvis är en bostadsrätt måste föreningen godkänna det, säger Länsförsäkringars privatekonom Elisabeth Hedmark.

Den som har en bostadsrätt får dra av schablonavgiften på 40 000 kronor och hela avgiften som man själv betalar för lägenheten under uthyrningstiden om hela bostaden hyrs ut. Hyr du inte ut hela bostaden får du bara dra av den del av avgiften som motsvarar den uthyrda delen.

– Avdragen får aldrig överstiga ersättningen och om du hyr ut lägenheten ett par veckor så får du bara dra av en del av avgiften den månaden. Och om du hyr ut en del i din lägenhet gäller att du bara får dra av den del av avgiften som motsvarar vad exempelvis ett uthyrt rum motsvarar av hela lägenheten, säger Elisabeth Hedmark och påpekar att det finns bra information på skatteverkets hemsida.

Schablonbeloppet på 40 000 kronor gäller per bostad, så man kan hyra ut både sin året-runt bostad och sitt fritidshus och göra avdrag för båda. Från och med den 1 juli 2014 får en bostadsrättsförening ta ut en särskild avgift från den som hyr ut sin bostadsrätt i andra hand för att täcka föreningens extra kostnader för andrahandsuthyrningen. Denna avgift får du dra av tillsammans med den avdragsgilla avgiften.

Dyrare att köpa fritidshus

Behöver du låna till fritidshuset gör banken en sedvanlig kreditbedömning med en bokalkyl över inkomster och utgifter och tar inte hänsyn till eventuella hyresinkomster. Ekonomin måste klara utgifterna för fritidsstället även utan hyresinkomster.

Prisutvecklingen på fritidshus länsvis under en femårsperiod, mars 2016-februari 2017 jämfört med samma period: 2011/12:

Län, procentuell förändring

 1.          Dalarna 47
 2.          Västerbotten 45
 3.          Stockholm 25
 4.          Södermanland 22
 5.          Norrbotten 22
 6.          Västra Götaland 21
 7.          Jämtland 21
 8.          Halland 21
 9.          Gotland 19
 10.          Gävleborg 15
 11.          Kronoberg 13
 12.          Skåne 12
 13.          Östergötland 12
 14.          Värmland 9
 15.          Kalmar 9
 16.          Uppsala 7
 17.          Örebro 6
 18.          Västernorrland 2
 19.          Västmanland – 2
 20.          Jönköping – 2
 21.          Blekinge – 3
 22.          Riket 18

Källa: Fastighetsbyrån/Svensk mäklarstatistik.

För ytterligare information kontakta:

Elisabeth Hedmark, Länsförsäkringars privatekonom. Tel. 073-964 19 69
Pressjouren. Tel. 08-588 418 50

Länsförsäkringsgruppen består av 23 lokala och kundägda länsförsäkringsbolag och det gemensamt ägda Länsförsäkringar AB. Genom sitt lokala länsförsäkringsbolag får kunderna en helhet av bank- och försäkringstjänster. Genom Agria Djurförsäkring erbjuder vi djur- och grödaförsäkring, genom Länsförsäkringar Fastighetsförmedling helhetslösningar för en trygg bostadsaffär och genom Wasa Kredit finansieringstjänster som leasing, avbetalning och lån.

Bokmärk och dela