Fortsatt dämpad bostadsprisutveckling i januari

Bilder

Marcus Svanberg

Dokument

wkr0006.pdf

I januari ökade priserna på småhus i Sverige med 1 procent. Stockholmsområdets småhusmarknad ökade något mer, 1,3 procent. Priserna på bostadsrätter ökade mer modest – i snitt 0,6 procent. Här sticker dock fortfarande Malmö ut, där priserna på bostadsrätter fortsatte att öka i en högre takt än landet: 1,5 procent i januari. Det visar senaste statistiken från Värderingsdata* och Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

De senaste 12 månaderna har bostadsrättspriserna ökat med 13,3 procent i Malmö, men som jämförelse endast 4,6 procent i Stockholm innanför tullarna.

– Januari är generellt en månad med lågt utbud. Länsförsäkringar fastighetsförmedling har dock upplevt en högre aktivitet och mäklade 14 procent fler objekt än i januari förra året. Det låga utbudet av bostadsrätter i Malmö kan förklara prisökningen där säger Marcus Svanberg, vd Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

– Vi fortsätter se en klart lugnare prisutveckling för bostadsrätter i landet. Och här tror jag att amorteringskravet haft en tydligt dämpande effekt, särskilt på bostadsrättsprisutvecklingen i Stockholm. Småhuspriserna ökar också de långsammare i Storstockholm där årstakten nu är nere i ensiffriga tal säger Marcus Svanberg.

*Bostadsindex för småhus och bostadsrätter är framtagna av Värderingsdata. Källa för bostadsrätter: Svensk Mäklarstatistik AB. Källa för småhus: Svensk Mäklarstatistik AB och Lantmäteriet.

För ytterligare information, kontakta gärna:
Marcus Svanberg, vd Länsförsäkringar Fastighetsförmedling, telefon 070-238 21 50
Presskontakt Länsförsäkringar, 08-588 41850

Om Länsförsäkringar:
Länsförsäkringsgruppen består av 23 lokala och kundägda länsförsäkringsbolag och det gemensamt ägda Länsförsäkringar AB. Genom sitt lokala länsförsäkringsbolag får kunderna en helhet av bank- och försäkringstjänster. Genom Agria Djurförsäkring erbjuder vi djur- och grödaförsäkring, genom Länsförsäkringar Fastighetsförmedling helhetslösningar för en trygg bostadsaffär och genom Wasa Kredit finansieringstjänster som leasing, avbetalning och lån.

Om Länsförsäkringar Fastighetsförmedling:
Länsförsäkringar Fastighetsförmedling är Sveriges snabbast växande fastighetsmäklare och den tredje största aktören i branschen. Med 160 bobutiker och 700 hängivna medarbetare runt om i Sverige finns vi alltid nära våra kunder.  Vi tycker att den lokala närheten är viktig och vi tror att det är en av anledningarna till att vi valdes till Sveriges bästa fastighetsmäklare 2016 av svenska folket.

Bokmärk och dela