Lågt utbud skapar budgivning på vissa orter

På bostadsmarknaden i november hamnade priserna på bostadsrätter på minus 0,2 procent som ett snitt för hela Sverige medan småhusmarknaden ökade 1,3 procent. Det visar färsk statistik från Värderingsdata*. Stockholms innerstad där priserna på bostadsrätter stod still under oktober visar istället på en minskning i november med minus 0,3 procent.

I Malmö har priserna på bostadsrätter, liksom de två föregående månaderna, ökat med runt 1 procent per månad medan Göteborg står i stort sett stilla med minus 0,1 procent för november. Jämfört med november förra året ser vi en något sämre prisutveckling i Göteborg och Stockholm.

–Tidigare har priserna ökat i storstäderna, men där ser vi nu något dämpade snittpriser. Däremot kan vi se att utbudet av bostadsrätter, i ett antal medelstora städer i södra Sverige, är väldigt lågt samtidigt som det är en mycket stor efterfrågan. Det gör att det ofta blir budgivningar där säger Marcus Svanberg vd Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

– Vi vet inte ännu om det låga utbudet är ett resultat av en normal säsongsvariation eller inte. Trenden de senaste åren är att utbudet på bostäder dalar generellt i oktober, säger Marcus Svanberg.

Priserna på småhusmarknaden ökar något även i november. Storstockholm ökar med 1,9 procent, Göteborgsområdet med 2,4 procent och Malmöområdet 0,6 procent. I Stockholm och Göteborg är prisökningen större än den var i november för ett år sedan.

– Även i marknaden för småhus är det brist på objekt till försäljning, vilket vi ser kan ha förvärrats i och med att amorteringskravet infördes. Vi kan också se att det är mycket stor efterfrågan på småhus i många städer i södra Sverige vilket gör att budgivning är allt vanligare menar Marcus Svanberg. 

*Källa: Svensk Mäklarstatistik för bostadsrätter och Svensk Mäklarstatistik och Lantmäteriet för småhusindex bearbetat av Värderingsdata,

För ytterligare information, kontakta gärna:
Marcus Svanberg, vd Länsförsäkringar Fastighetsförmedling, telefon 070-238 21 50
Presskontakt Länsförsäkringar, 08-588 41850

Om Länsförsäkringar:
Länsförsäkringsgruppen består av 23 lokala och kundägda länsförsäkringsbolag och det gemensamt ägda Länsförsäkringar AB. Genom sitt lokala länsförsäkringsbolag får kunderna en helhet av bank- och försäkringstjänster. Genom Agria Djurförsäkring erbjuder vi djur- och grödaförsäkring, genom Länsförsäkringar Fastighetsförmedling helhetslösningar för en trygg bostadsaffär och genom Wasa Kredit finansieringstjänster som leasing, avbetalning och lån.

Om Länsförsäkringar Fastighetsförmedling:
Länsförsäkringar Fastighetsförmedling är Sveriges snabbast växande fastighetsmäklare och den tredje största aktören i branschen. Med 160 bobutiker och 700 hängivna medarbetare runt om i Sverige finns vi alltid nära våra kunder.  Vi tycker att den lokala närheten är viktig och vi tror att det är en av anledningarna till att vi valdes till Sveriges bästa fastighetsmäklare 2016 av svenska folket.

Bokmärk och dela