Avvaktande bostadsmarknad i september

Bilder

SmåhusRiketBostadsrättMarcus-Svanberg vd LFF

Priserna på bostadsmarknaden, som började röra sig uppåt i augusti, ökar marginellt även i september. Det visar färsk statistik från Värderingsdata*. Storstadsregionerna Stockholm, Göteborg och särskilt Malmö visar också på en ökning av bostadspriserna under de tre senaste månaderna, framför allt när det gäller bostadsrätter.

På Länsförsäkringar Fastighetsförmedling noterar man ett rekordlågt utbud i Malmö.

– För fyra år sedan hade vi ett utbud om cirka 1600-1700 objekt inom hela Malmö kommun. Nu har vi ett utbud om knappt 500. Detta i kombination med stor efterfrågan och låga räntor gör att priserna är höga och att det ofta blir budgivningar. Vi märkte en kortvarig oro i maj och juni i samband med att amorteringskravet kom men marknaden tog fart igen i juli. Så länge utbudet är på dessa låga nivåer tror vi att prisbilden kommer att fortsätta öka något, säger Marcus Svanberg vd på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Prisutvecklingen på bostadsrätter har legat på ett snitt på plus 0,6 procent för hela Sverige för september månad under de tre senaste åren och hamnar på den nivån även i år. Prisutvecklingen för småhus har på motsvarande sätt legat på plus 0,2 procent för hela Sverige och där har priserna ökat lite mer än snittet i september (0,54 procent).

– Det är lite för tidigt att dra slutsatser om bostadsrättsmarknaden visar på en generell avmattning eller om det snarare handlar om en säsongsmässig förändring. Men vi ser en ökning i storstadsregionerna – främst när det gäller bostadsrätter de senaste tre månaderna i de centrala delarna av städerna. Det visar att amorteringskravet långsiktigt inte kommer att ha den förväntade dämpande effekten på bostadspriserna, menar Marcus Svanberg.

– Det bomarknaden är i akut behov av är åtgärder för ökad rörlighet, så att vi utnyttjar beståndet bättre. Att försöka bygga oss ur krisen räcker inte. Här måste det till en politisk kraftsamling, som vågar ta i stora frågor som sänkt flyttskatt, subventionerat bosparande och statligt garanterade startlån, säger Marcus Svanberg.

*Källa: Svensk Mäklarstatistik för bostadsrätter och Svensk Mäklarstatistik och Lantmäteriet för småhusindex bearbetat av Värderingsdata,

För ytterligare information, kontakta gärna:
Marcus Svanberg, vd Länsförsäkringar Fastighetsförmedling, telefon 070-238 21 50
Presskontakt Länsförsäkringar, 08-588 41850

Om Länsförsäkringar: Länsförsäkringsgruppen består av 23 lokala och kundägda länsförsäkringsbolag och det gemensamt ägda Länsförsäkringar AB. Genom sitt lokala länsförsäkringsbolag får kunderna en helhet av bank- och försäkringstjänster. Genom Agria Djurförsäkring erbjuder vi djur- och grödaförsäkring, genom Länsförsäkringar Fastighetsförmedling helhetslösningar för en trygg bostadsaffär och genom Wasa Kredit finansieringstjänster som leasing, avbetalning och lån.

Om Länsförsäkringar Fastighetsförmedling: Länsförsäkringar Fastighetsförmedling är Sveriges snabbast växande fastighetsmäklare och den tredje största aktören i branschen. Med 160 bobutiker och 700 hängivna medarbetare runt om i Sverige finns vi alltid nära våra kunder.  Vi tycker att den lokala närheten är viktig och vi tror att det är en av anledningarna till att vi valdes till Sveriges bästa fastighetsmäklare 2016 av svenska folket.

Bokmärk och dela