Kvinnor oroar sig för tom plånbok dagarna innan lön

Var fjärde svensk oroar sig varje månad för att pengarna inte ska räcka ända fram till den 25:e. Kvinnor oroar sig mer än män och ungdomar är den grupp där flest uppger att de måste snåla in rejält de sista dagarna innan de ser nya pengar rulla in på kontot. Äldre och pensionärer klarar sig bättre. Det visar en undersökning som Länsförsäkringar gjort.

Figur 2; Oftast måste jag snåla in rejält i slutet av månaden/innan nya pengar kommer in på kontot

Nästan var tredje ungdom uppger att de måste dra in på utgifterna rejält för att de ska räcka till den 25:e. De äldre och pensionärerna klarar sig bättre, i den kategorin uppger endast drygt var tionde tillfrågad att de ibland måste snåla.

Figur 3; Hur gör man för att klara de sista dagarna i månaden/ innan nya pengar kommer in på kontot

Hälften av de tillfrågade uppger att de tar från sparkontot när pengarna är slut. Nästan lika många tar med matlåda till jobbet, tömmer frysen eller säljer saker på Blocket för att klara de sista dagarna i månaden.

Spartips

Ett tips för att få till en liten budget och ha bättre koll på sin ekonomi är att sätta undan en del av lönen så fort pengarna hamnar på lönekontot. Att sätta av pengarna direkt när lönen kommer istället för att sätta av det som kanske blir över i slutet av månaden gör en enorm skillnad.

Ett annat spartips är att bjuda hem vänner istället för att ta en eller två latte på ett fik varje dag. Det kan du spara 50 till 90 kronor på varje dag. Gör en liten hushållsbudget. Genom att få struktur på alla utgifter är det lättare att hålla reda på vart pengarna tar vägen. Att ta en ”vit köpmånad” genom att inte handla något utöver det allra nödvändigaste kan också få pengarna att räcka lite längre.

Fakta

En undersökning från Tink visar att inflödet på ungdomars konton ligger på 16 700 kronor i månad medan utgifterna ligger på cirka 16 300 per månad. Ett studielån med bidrag ligger på ungefär 9 000 kronor i månaden. Statistiken visar att studenterna lägger mest pengar på hyra och livsmedel. Sammanlagt cirka 4700 kronor i månaden. De äter på restaurang för nästan 800 kronor i månaden och köper kläder för nästan 900 kronor per månad.

Om undersökningen
Undersökningen genomfördes genom webbintervjuer av 1 000 personer mellan 18 – 65 år. Intervjuerna genomfördes av PFM Research på uppdrag av Länsförsäkringar. Bakgrundfrågor i undersökningen är kön och ålder.

Frågeställningarna var:

· Hur mycket har duditt hushåll i genomsnitt kvar i slutet av varje månad – de sista tre dagarna före lönbidragpension och liknande?
· Om du måste. Hur gör duskulle du göra för att klara dig de sista dagarna innan du får in nya pengar på kontot?

För ytterligare information kontakta:

Pressjouren. Tel. 08-588 418 50

Var fjärde svensk oroar sig för att pengarna ska ta slut de sista dagarna i månaden.
Kvinnor oroar sig mer än män.

Figur 2; Oftast måste jag snåla in rejält i slutet av månaden/innan nya pengar kommer in på kontot

Nästan var tredje ungdom uppger att de måste dra in på utgifterna rejält för att de ska räcka till den 25:e. De äldre och pensionärerna klarar sig bättre, i den kategorin uppger endast drygt var tionde tillfrågad att de ibland måste snåla.

Figur 3; Hur gör man för att klara de sista dagarna i månaden/ innan nya pengar kommer in på kontot

Hälften av de tillfrågade uppger att de tar från sparkontot när pengarna är slut. Nästan lika många tar med matlåda till jobbet, tömmer frysen eller säljer saker på Blocket för att klara de sista dagarna i månaden.

Spartips

Ett tips för att få till en liten budget och ha bättre koll på sin ekonomi är att sätta undan en del av lönen så fort pengarna hamnar på lönekontot. Att sätta av pengarna direkt när lönen kommer istället för att sätta av det som kanske blir över i slutet av månaden gör en enorm skillnad.

Ett annat spartips är att bjuda hem vänner istället för att ta en eller två latte på ett fik varje dag. Det kan du spara 50 till 90 kronor på varje dag. Gör en liten hushållsbudget. Genom att få struktur på alla utgifter är det lättare att hålla reda på vart pengarna tar vägen. Att ta en ”vit köpmånad” genom att inte handla något utöver det allra nödvändigaste kan också få pengarna att räcka lite längre.

Fakta

En undersökning från Tink visar att inflödet på ungdomars konton ligger på 16 700 kronor i månad medan utgifterna ligger på cirka 16 300 per månad. Ett studielån med bidrag ligger på ungefär 9 000 kronor i månaden. Statistiken visar att studenterna lägger mest pengar på hyra och livsmedel. Sammanlagt cirka 4700 kronor i månaden. De äter på restaurang för nästan 800 kronor i månaden och köper kläder för nästan 900 kronor per månad.

Om undersökningen
Undersökningen genomfördes genom webbintervjuer av 1 000 personer mellan 18 – 65 år. Intervjuerna genomfördes av PFM Research på uppdrag av Länsförsäkringar. Bakgrundfrågor i undersökningen är kön och ålder.

Frågeställningarna var:

· Hur mycket har duditt hushåll i genomsnitt kvar i slutet av varje månad – de sista tre dagarna före lönbidragpension och liknande?
· Om du måste. Hur gör duskulle du göra för att klara dig de sista dagarna innan du får in nya pengar på kontot?

För ytterligare information kontakta:

Pressjouren. Tel. 08-588 418 50
Figur 1; Jag oroa mig i slutet av månaden

Var fjärde svensk oroar sig för att pengarna ska ta slut de sista dagarna i månaden.
Kvinnor oroar sig mer än män.

Figur 2; Oftast måste jag snåla in rejält i slutet av månaden/innan nya pengar kommer in på kontot

Nästan var tredje ungdom uppger att de måste dra in på utgifterna rejält för att de ska räcka till den 25:e. De äldre och pensionärerna klarar sig bättre, i den kategorin uppger endast drygt var tionde tillfrågad att de ibland måste snåla.

Figur 3; Hur gör man för att klara de sista dagarna i månaden/ innan nya pengar kommer in på kontot

Hälften av de tillfrågade uppger att de tar från sparkontot när pengarna är slut. Nästan lika många tar med matlåda till jobbet, tömmer frysen eller säljer saker på Blocket för att klara de sista dagarna i månaden.

Spartips

Ett tips för att få till en liten budget och ha bättre koll på sin ekonomi är att sätta undan en del av lönen så fort pengarna hamnar på lönekontot. Att sätta av pengarna direkt när lönen kommer istället för att sätta av det som kanske blir över i slutet av månaden gör en enorm skillnad.

Ett annat spartips är att bjuda hem vänner istället för att ta en eller två latte på ett fik varje dag. Det kan du spara 50 till 90 kronor på varje dag. Gör en liten hushållsbudget. Genom att få struktur på alla utgifter är det lättare att hålla reda på vart pengarna tar vägen. Att ta en ”vit köpmånad” genom att inte handla något utöver det allra nödvändigaste kan också få pengarna att räcka lite längre.

Fakta

En undersökning från Tink visar att inflödet på ungdomars konton ligger på 16 700 kronor i månad medan utgifterna ligger på cirka 16 300 per månad. Ett studielån med bidrag ligger på ungefär 9 000 kronor i månaden. Statistiken visar att studenterna lägger mest pengar på hyra och livsmedel. Sammanlagt cirka 4700 kronor i månaden. De äter på restaurang för nästan 800 kronor i månaden och köper kläder för nästan 900 kronor per månad.

Om undersökningen
Undersökningen genomfördes genom webbintervjuer av 1 000 personer mellan 18 – 65 år. Intervjuerna genomfördes av PFM Research på uppdrag av Länsförsäkringar. Bakgrundfrågor i undersökningen är kön och ålder.

Frågeställningarna var:

  • Hur mycket har duditt hushåll i genomsnitt kvar i slutet av varje månad – de sista tre dagarna före lönbidragpension och liknande?
  • Om du måste. Hur gör duskulle du göra för att klara dig de sista dagarna innan du får in nya pengar på kontot?

För ytterligare information kontakta:
Pressjouren. Tel. 08-588 418 50

Bokmärk och dela