Många köper onödiga försäkringar

Bilder

Susanne Fagerberg skadechef Länsförsäkringar

När vi köper dyrare julklappar är det vanligt att affären vill att man ska köpa till en försäkring för varje sak. Men de är ofta både dyra och onödiga. För de allra flesta är en hemförsäkring i kombination med allriskförsäkring fullt tillräckligt. 

– Vi får många frågor om de extra försäkringarna som erbjuds i handeln, säger Susanne Fagerberg, skadechef på Länsförsäkringar Uppsala. Men normalt sett har man ett väldigt bra skydd i sin hemförsäkring om man har en allriskförsäkring.

I allriskförsäkringen ingår en elektronikförsäkring som ersätter nypris för viss typ av elektronik upp till två år. Nyprisersättningen gäller för exempelvis datorer, TV och kamera men inte för mobiltelefoner. Precis som för en produktförsäkring man köper i affären gäller allriskförsäkringen för skada eller förlust genom en plötslig och oförutsedd händelse.

– En sak som är viktig att tänka på är att produktförsäkringarna bara gäller för en sak, medan allriskförsäkringen täcker alla dina saker, förklarar Susanna Fagerberg.

Hemförsäkringen innehåller alltid ett grundskydd för dina saker vid inbrott eller brand. Den gäller också vid skada på dina hushållsmaskiner, som till exempel ugn, kyl eller diskmaskin. Utöver det skydd som finns i hemförsäkringen ger också konsumentköplagen ett skydd för produkter där man har en treårig reklamationsrätt för ursprungliga fel.

– Om man ska köpa en produktförsäkring eller nöja sig med en allriskförsäkring är en avvägning som varje kund behöver göra, säger Susanne Fagerberg. Titta på vad produktförsäkringen täcker, vad det är för självrisk och räkna på vad försäkringen kostar under den tid du tror att dina saker kommer att hålla. För många blir det billigare att ha en allriskförsäkring och hellre betala en självrisk om man råkar ut för en skada, avslutar Susanne.

Faktaruta (källa: Konsumenternas försäkringsbyrå)

  • Du kan reklamera ursprungliga fel inom tre år
  • Hemförsäkringen skyddar dina hushållsmaskiner
  • Allriskförsäkring täcker skador genom plötsliga och oförutsedda händelser
  • Produktförsäkring tecknas för varje vara för sig

För mer information, kontakta gärna:

Susanne Fagerberg, skadechef, Länsförsäkringar Uppsala, 070-609 56 89

Presskontakt, Länsförsäkringar, 08-588 41850

Bokmärk och dela