Risk för ”osynliga” bilinbrott i julhandeln

I samband med julhandeln förvarar många julklapparna i bilen. Länsförsäkringar varnar därför för en sofistikerad metod där tjuvarna använder en störningssändare som blockerar signalen mellan din fjärrstyrda nyckel och bilens låsanordning. Det är framförallt parkeringsplatser vid stora köpcentrum som är riskområden.

Tjuvarna har uppsikt över parkeringsplatserna och håller utkik efter personer som lämnar varor i bilarna och sedan går tillbaka för att handla. Med störningssändare kan de blockera låsningen från 25 meters avstånd.  Du märker ingenting och på några sekunder kan tjuven länsa din bil. Därför är det viktigt att känna på dörrhandtaget att bilen verkligen går i lås.

– Förvara först och främst inte julklapparna i bilen eftersom det lockar fram tjuvarna. Var extra uppmärksam och se till att bilen verkligen är låst innan du lämnar den. Lita inte på att bilen blir låst när du trycker på låsknappen. Lyssna så att du hör att det klickar till och känn efter via dörrhantaget att bilen har gått i lås, Susanne Fagerberg, skadechef på Länsförsäkringar.

Om du får inbrott i bilen är det hemförsäkringen som kan ersätta dina stulna saker.

– Men eftersom störningssändarna inte lämnar några synliga brytmärken kan det bli ett komplicerat försäkringsärende. Det blir problematiskt eftersom det är kunden som ska göra troligt att det skett ett inbrott säger Susanne Fagerberg.

– Sen är det också viktigt att aldrig lämna stöldbegärliga prylar som mobiltelefon, kontanter eller smycken kvar i bilen. Beroende på vilket försäkringsbolag du har riskerar du att bli helt utan ersättning för den typen av saker även om bilen varit låst, säger Susanne Fagerberg.

Trots tjuvarnas aktivitet har antalet bilinbrott minskat sedan slutet av 90-talet, främst tack vare att bilarna utrustats med elektroniskt stöldskydd som gör det svårt att tjuvkoppla bilen samt att nyare bilar har inbyggd bilstereo.

Fler tips om hur du undviker bilinbrott:

  • Parkera i bevakade garage eller på upplysta platser där folk rör sig.
  • När du har parkerat, ta med dig lösa föremål som navigator, väskor, påsar, laddare för telefon med mera. Det mesta som syns utifrån kan se stöldbegärligt ut för tjuven.
  • Se till att bilen verkligen är låst innan du lämnar den. Och lita inte på att bilen blir låst när du trycker på låsknappen. Lyssna så att du hör att det klickar till och känn efter via dörrhantaget att bilen har gått i lås. Det säkraste sättet är att låsa bilen manuellt, för då sänder din nyckel inte ut några signaler.
  • Förvara inte nyckeln till fordonet i eller i anslutning till fordonet. Om du då utsätts för inbrott kan försäkringsersättningen delvis eller helt utebli. Kolla villkoren för krav på lås.
  • Använd rattkrycka. Rattkryckan sätts på ratten och gör det omöjligt att vrida den mer än max ett halvt varv vilket gör bilen manöveroduglig. För närvarande finns det tre typer av rattkryckor som är godkända av Stöldskyddsföreningen (SSF). Rattkryckan är billigare än eftermonterade larm eller immobiliser, men kräver alltid en manuell insats för att sättas i funktion.
  • Om du har överdrag i bagaget i bilen, och inte förvarar några saker där, är det bättre att lämna det öppet så att det syns att ingenting finns där som kan locka tjuven.

För mer information kontakta gärna:
Susanne Fagerberg, skadechef, Länsförsäkringar, telefon 070-609 56 89
Presskontakt, telefon 08-588 41850

Bokmärk och dela