Nya tester visar att 17 av 20 godkända tätskikt läcker

Bilder

Peter Bratt

Idag presenteras resultatet av ett nytt funktionstest av de 20 vanligaste tätskikten av folietyp för badrum. Testerna är finansierade av Länsförsäkringar och visar att 17 av 20 tätskiktsystem läcker. Och det här är tätskikt som är godkända av branschen och är CE-märkta. Sveriges Tekniska Forskningsinstitut (SP), som utfört de nya testerna, skriver i slutrapporten att resultatet är ”nedslående”.

De testade tätskiktsystemen är de som mest används i våra villor, radhus och fritidshus när vi bygger eller bygger om våra badrum. De svaga punkterna som testerna framför allt avslöjar är att tätskikten läcker vid skarvar och anslutningar, till exempel vid golvbrunnen.

– Att så många som 17 av 20 system inte håller måtten är allvarligt, säger Peter Bratt, skadeexpert på Länsförsäkringar. Och för sex av dem var läckagen så omfattande att de jämställs med en totalskada; de uppvisade läckage på nästan alla kontrollpunkter.

Idag genomförs tester på olika institut runt om i Europa. I Sverige är det Byggkeramikrådet (BKR) som avgör vilka system som ska bli branschgodkända.

– När en produkt är branschgodkänd och har CE-märkning så tror man ju självklart som konsument att den ska hålla. Men utifrån de resultat SP nu redovisar är det tydligt att den testmetoden inte är tillräckligt noggrann. När SP nu lyfter på tätskiktsfolien ser deläckage som de med den ”gamla” metoden inte hade upptäckt. Det är först när de ”lyfter på locket” – frilägger tätskiktet från spånskivan – som små fukt- och vattenskador exponeras, säger Peter Bratt. Hemma i våra badrum syns det här först efter sex, sju år. Då har skadorna ofta hunnit växa sig stora.

– Vi på Länsförsäkringar anser fortfarande att foliesystemen som tätskikt är bättre än de gamla rollade systemen som användes tidigare. Men de nya foliesystemen har barnsjukdomar och behöver utvecklas. Efter det här resultatet så tror jag att tillverkarna kommer att fortsätta förbättra systemen och BKR ställa högre krav på testerna.

En del av tätskikten som skulle testas köpte SP in direkt från butik.

– Det visade sig att butikspersonal i vissa fall blandade produkter från olika system från samma tillverkare. Det är ett kardinalfel, menar Peter Bratt. Ett tätskiktsystems olika produkter ska aldrig blandas med andra system.

Sist men inte minst kritiseras också monteringsanvisningarna av SP som blev varse att de är svårtydda, något som ställer till problem för både konsumenter och proffshantverkare.

– Texterna är otydliga eller skrivna till fackmän där man förväntas ha stor förkunskap. Det vore en klar fördel om monteringsanvisningarna innehåller tydliga bilder för att enklare förstå hur produkterna ska monteras och i vilken ordning, säger Peter Bratt som själv är byggare i grunden.

För att uppmuntra branschen att åtgärda brister och förbättra testmetoderna fortsätter Länsförsäkringar att finansiera tester av tätskikt hos SP. Nästa år gör de om samma tester, och då förhoppningsvis med resultatet att fler tätskikt håller tätt.

Länsförsäkringar vill verka för att:

  • Metoden som nu använts av SP (ETAG 022 ANNEX A SP 5111-metoden) ska bli den metod som Byggkeramikrådet använder för branschgodkännande.
  • Monteringsanvisningarna ska vara begripliga för både konsumenter och proffshantverkare.
  • Butiker, proffshantverkare och hemmafixare inte ska blanda produkter från olika system även om de enskilda delarna i sig är godkända. Det gäller även godkända system från samma tillverkare.

De tätskiktsystem som testats är:

Företag Tätskiktsystem
Akzo Nobel Bygglim AB SchönoxFolie 1
Alfix A/S Alfix foliesystem
Ardex-Arki AB ArdexTricomsystem med Ardex7+8
BASF (PCI) BASF-PCI VG 2007
Bauhaus & Co KB ProbauFoliesystem
Biltema Biltema Foliesystem
Bostik AB BostikTätskiktssystemVTvF & VTgF
Bostik AB Bostik Tätskiktssystem VTgF Härdande
CC-Höganäs AB Höganäs V12-3 G12-3
CC-Höganäs AB Höganäs V12-3 G12-3 Härdande
Kakelspecialisten AB Sopro AEB 640
Kerakoll Sverige AB Kerablock TEX750
Kiilto AB KeraSafeFoliesystem
Knauf Expert KnaufVåtrumssystem Folie
Kullafärg AB FME F-System
LIP Sverige AB LIP Folie 25
Mapei AB Mapei VR Duk-System B
Mira Byggeprodukter A/S Mira Tätskiktssystem SE1
Weber, Saint-Gobain Byggprodukter AB Tec Foliesystem
Weber, Saint-Gobain Byggprodukter AB Tec Foliesystem Härdande

De tre tätskiktsystem som klarade testet är:

  • Kerakoll Sverige AB, Kerablock TEX750
  • Kiilto AB, KeraSafe Foliesystem
  • Kakelspecialisten AB, Sopro AEB 640

Läs mer i forskningsrapporten på vår webbplats:

http://www.lansforsakringar.se/stockholm/om-oss/press-media/nyheter/?newsId=103359

För ytterligare information, kontakta gärna:
Peter Bratt, skadeexpert på Länsförsäkringar, 070-162 78 88
Presskontakt Länsförsäkringar, 08-588 418 50

Bokmärk och dela