Sommarens värme och regn gynnar hussvampen – drabbad kan få riva huset

Sommarens värmebölja följt av kraftiga regnperioder ökar risken för att drabbas av äkta hussvamp som gynnas av hög luftfuktighet. Trenden är att skadeanmälningarna ökar. I värsta fall kan den som drabbas bli tvungen att riva hela huset.

– Om du upptäcker något som liknar kakao- eller kanelpulver vid en golvlist, låt det vara och dammsug inte upp det. Kontakta istället genast ditt försäkringsbolag, säger Peter Bratt, skadeexpert på Länsförsäkringar. Äkta hussvamp avger ingen lukt, så den är förrädisk.

– Se till att du har en försäkring där skador som orsakats av hussvamp ingår. Om du inte har det skyddet så blir det mycket kostsamt, säger Peter Bratt.

Ett angrepp av äkta hussvamp kan jämställas med en villabrand rent skade- och kostnadsmässigt. Inte sällan måste hela huset rivas. Och även om det är ett mindre svampangrepp måste allt virke som är angripet tas bort med en säkerhetsmarginal på minst 1 meter.

Äkta Hussvamp är en mögelsort som är unik i jämförelse med andra husmögel. Den transporterar vatten och kalk på egen hand via sina myceler till själva fruktkroppen.

Därför kallas den ofta för den gråtande svampen. Den behöver också något organiskt material för att leva och växa, och det blir ofta trä, brädor och annat under husgrunden.

– Vi bygger om och till våra hus i snabb takt men glömmer att ta tillvara äldre byggnadsteknik där trähusen fick luft på naturlig väg, och glömmer att anpassa den till nya tätare konstruktioner. Vi isolerar väldigt effektivt idag, och det gör att luft inte kan cirkulera i husets grundkonstruktion. Dessutom lämnar vi bråte kvar under husgrunden efter ombyggnationer. De här brädorna och annat blir en perfekt grogrund för hussvamp om det samtidigt finns lite fukt, säger Peter Bratt.

– Problemet är att själva fruktkroppen klarar sig bra även om den befinner sig långt ifrån vatten- och kalkkällan. Mycelet transporterar enkelt näringen till fruktkroppen som kan växa 5-6 mm per dygn, fortsätter Peter Bratt. Den drar sig också gärna upp i träbjälkar och äter bärande material genom en syra som lätt bryter ner materialet.

Så här upptäcker du hussvamp:

 • Det du ofta upptäcker är sporerna som kan se ut som ett brunt pulver, likt malen kakao eller kanel längs lister och trösklar inomhus. Misstänker du svampangrepp bör en sakkunnig analysera och lokalisera skadan.
 • Den äkta hussvampen luktar ingenting, men du kan känna av huvudvärk.
 • Den uppträder framför allt i byggnader med dåligt ventilerade och fuktiga utrymmen i krypgrunder, källare, bjälklag, syllar och trossbottnar. Kalken i en gammal murstock i krypgrunden ökar risken för hussvamp om det tillförs fukt.
 • Vanligaste orsakerna till fukt i grunden är en trasig vattenledning eller uppstigande fukt från mark, bristfällig dränering, att marken lutar mot byggnad, otillräcklig fuktspärr.

Tips för att undvika hussvamp:

 • Se till att grundkonstruktionen är fri från fukttillskott och att dränering och ventilation fungerar.
 • Inspektera krypgrunden på sommaren och se till att den är torr och ren från skräp.
 • Se till att regnvattnet från hängrännorna leds bort från huset.
 • Låt inte buskar växa för nära grunden. Håll det luftigt intill grunden.
 • Åtgärda läckande vattenledningar.
 • Om du tror att du drabbats, ring försäkringsbolaget omgående.
 • Om du drabbats, anlita proffs. Du kan inte sanera själv.

För mer information, kontakta:

Peter Bratt, skadeexpert Länsförsäkringar 070-162 78 88
Presskontakt Länsförsäkringar, 08-588 418 50

Bokmärk och dela