Ny app ökar tryggheten för lantbrukare

Hälften av alla lantbrukare har känt sig otrygga i sitt arbete och en av fyra har någon gång skadat sig vid ensamarbete. Det visar en färsk undersökning från Länsförsäkringar. Nu finns en särskild mobilapp för lantbrukare som kan öka tryggheten i ett jobb som ofta innehåller många risker.

Att driva en gård eller ett skogsbruk innehåller många riskmoment. Det är en sysselsättning där lantbrukaren oftast arbetar ensam och inte sällan på avsides platser.

I Länsförsäkringars undersökning anger över hälften av lantbrukarna att de känner oro i många situationer, framför allt vid arbete med maskiner (38 procent) och när de hanterar stora djur (22 procent).

– Undersökningen visar att en av fyra lantbrukare har skadat sig vid ensamarbete, och lika många har känt sig oroliga över att det är svårt att bli hittad om något skulle hända. Vi insåg att mycket av otryggheten skulle kunna minskas med en app i mobilen, säger Carl Henrik Ohlsson, vd på Länsförsäkringar Skaraborg.

– I appen lägger man till sitt nätverk av grannar, vänner och familj, fortsätter Carl Henrik Ohlsson. Om du som lantbrukare råkar ut för en incident så räcker det med ett knapptryck för att dina vänner får ett larm och ser på en karta i Knappen var du är någonstans.

”Knappen” laddas ner gratis till smartphone från Appstore och Google Play. Förutom larmfunktionen finns bland annat följande funktioner i appen:

  • ”Följ mig”, en funktion som gör att vänner och familj kan följa dig i realtid när du till exempel arbetar ensam i skogen. Om något skulle hända så vet de direkt var du är. Givetvis går funktionen att stänga av när arbetet är avklarat.
  • En timer-funktion – om du inte är tillbaka efter en viss tid går larmet till dina vänner automatiskt.
  • Goda råd om hur du kan öka säkerheten på gården och alla telefonnummer lätt åtkomliga som kan behövas i en nödsituation.

Du kan se instruktionsfilmen om Knappen här: http://youtu.be/Yt50QWY8c0k

Undersökningen har utförts av PFM Research på uppdrag av Länsförsäkringar och omfattar intervjuer med 500 lantbrukare i Sverige.

För ytterligare information kontakta:
Elisabeth Sundberg-Waldheim, projektledare Länsförsäkringar, 08-588 418 12
Carl Henrik Ohlsson, vd Länsförsäkringar Skaraborg, 0708-71 70 70
Presskontakt Länsförsäkringar, 08-588 418 50

Bokmärk och dela