Kolla försäkringsskyddet inför sommaren

Sommaren är snart här och de flesta kan se fram emot en skön ledighet. För att slippa onödigt krångel är det bra att ha kontrollerat och förberett en del praktiska saker för att skydda sig själv och sin privatekonomi under ledigheten. Länsförsäkringars privatekonom Elisabeth Hedmark tipsar och ger råd inför semestern. 

Försäkringsskydd

Se till att hela familjen har ett bra skydd om olyckan är framme. En sjuk- och olycksfallsförsäkring för de vuxna och barnförsäkring till barnen är viktigt. Om du ska använda bilen mycket i sommar är det smart att köpa ett tillägg till bilförsäkringen som betalar hyrbil om bilen blir stående efter vägen. Reser du utomlands längre än 45 dagar ska du tänka på att förlänga reseskyddet som du har i hemförsäkringen annars riskerar du att stå utan försäkring de sista resdagarna. Du kan även köpa ett tillägg till hemförsäkringen som ger extra skydd när du är ute på resan, försäkringen gäller hela familjen som är skriven på samma adress.

Servicekort

Ta med servicekortet på utlandsresan som du får tillsammans med försäkringsbrevet för din hemförsäkring. På det kortet finns information om vart du kan vända dig ifall du behöver akut hjälp på plats. Vänd dig till ditt försäkringsbolag om du behöver ett nytt.

Giltiga kort

Kontrollera att betalkorten är giltiga under hela sommaren och ta med telefonnummer till spärrservice om korten kommer bort. Tänk också på att inte byta bank och kort om du betalat en resa med det. Då kan du gå miste om avbeställningsskyddet som ingår automatiskt på vissa kort.

Räkningar

Lägg in alla räkningar för betalning på förfallodagen för att slippa tänka på dem under ledigheten.

Använd bankappen

Genom bankappen kan du lätt sköta många bankaffärer. Föra över mellan konton, betala räkningar, handla med fonder, få råd och tips vid skador och hitta viktiga telefonnummer om du snabbt behöver hjälp, med mera.

Sparande

Se över ditt sparande så att risknivån ligger rätt under sommaren. Prata gärna med en rådgivare.

EU kort för rätt till sjukvård utomlands

Ska du resa inom EU/EES kan du beställa ett sjukvårdskort hos Försäkringskassan. Det gör du smidigt på deras hemsida. Kortet ger dig rätt att få samma sjukvård som invånarna i landet du besöker och är giltigt i tre år.

Övrigt

Tala om för grannarna att du åker iväg på semester och be dem ha extra koll på ditt hem för att slippa påhälsning av objudna gäster. Exempelvis kan de ställa bilen på garageuppfarten och hänga tvätt på din torkställning. Se till att ha bra lås på fönster och dörrar och eventuellt larm.

För ytterligare information kontakta:

Elisabeth Hedmark, privatekonom, Länsförsäkringar, Telefon: 0739-64 19 69

Presskontakt Länsförsäkringar, 08-588 418 50

Bokmärk och dela