Semester – vanligaste sparmålet

Semester, oplanerad händelse i bostaden eller att göra något spontant är de tre vanligaste sparmålen. Däremot är det inte lika många som lägger undan pengar att ha om man skulle bli arbetslös, om familjesituationen skulle förändras eller för att täcka höjda bolåneräntor. Det visare en undersökning från Länsförsäkringar.

– När vi för 10 år sedan frågade de som sparar i Sverige, om vad man sparar till så svarade två av 10 att man sparade till semestern. När Länsförsäkringar ställde samma fråga nu var det hela sex av 10. Även om de flesta sparar till semestern, är de sannolikt fler som behöver spara extra inför sommaren för att slippa få en knaper augustimånad. Det är klokt att spara regelbundet för att få ihop till ett lämpligt kapital och undvika att ta dyra lån som ska betalas efteråt, säger Länsförsäkringars privatekonom Elisabeth Hedmark. 

Förutom att spara till semestern sparar störst andel, 41 procent, till sådant som oförutsett kan hända i bostaden som till exempel att värmepannan går sönder. 29 procent sparar till en planerad renovering eller för att ha om bilen går sönder. Men det är inte bara till nyttiga saker man sparar, 33 procent lägger undan pengar för att kunna göra något spontant.

Få personer anger att de sparar till förändrad familjesituation som skilsmässa eller dödsfall (6 procent), räntehöjningar på bolånen (7 procent), långvarig sjukdom (7 procent) eller arbetslöshet (11 procent).

– Många tycker förmodligen att frågor om separation, arbetslöshet och långvarig sjukdom är besvärligt att ens tänka på och är därför svåra att sätta upp som en anledning att spara till. Det viktigaste är att inte stoppa huvudet i sanden utan se över hur en eventuell krissituation skulle bli rent ekonomiskt och eventuellt köpa försäkringslösningar som kan falla ut vid olika tråkiga händelser, avslutar Elisabeth.

Tre råd till sparare

  1. Dela upp det totala sparandet i olika delar beroende på vad de ska användas till och ungefär när du ska ta ut dem. Det underlättar vid valet av placeringsform.
  2. Tänk på att spara både till roliga saker och för kriser som kan inträffa.
  3. Se över sparpengarna regelbundet. För långsiktigt sparande kan en procentenhet i högre genomsnittsavkastning innebära många tusenlappar för kapitalet.

Om undersökningen: Totalt intervjuades knappt 4 500 privatpersoner som sparar i åldern 16 till 69 år av PFM Research på uppdrag av Länsförsäkringar. Intervjuerna genomfördes med hjälp av webbintervjuer. Frågeställningarna var: Vad sparar du till, förutom det du eventuellt sparar till din pension? Intervjuerna finns nedbrutna på samtliga län exklusive Gotland. Som jämförelse har vi använt en undersökning som gjordes med hjälp av telefonintervjuer 2003.

För ytterligare information kontakta:

Elisabeth Hedmark, privatekonom, Länsförsäkringar, telefon  0739-64 19 69
Presskontakt Länsförsäkringar, telefon 08-588 418 50

Se också Länsförsäkringars Nyhetsrum.

Bokmärk och dela