Årets vinnarkoncept i Ung Växtkraft – från jord till bord

Årets pris i rikstävlingen Ung Växtkraft går till en entreprenör som håller i alla tåtar från jord till bord – uppfödning, kött- och gårdsbutik och nu restaurang. Otto Ramsay har, tillsammans med sambon Anna Andersson, skapat företaget Kulla Lamm. Deras lammproduktion med tillhörande gårdsbutik finns i Södåkra mellan Jonstorp och Arild i nordvästra Skåne.

Tävlingen, där vinnaren får 50 000 kronor, är instiftad av Länsförsäkringar och syftet är att stödja unga entreprenörer på landsbygden.

För sex år sedan tog Otto och Anna över gården efter Ottos föräldrar som drivit ett deltidsjordbruk på gården.

– Jag ville driva gården som lantbruk på heltid och klurade länge på vad jag skulle satsa på. Eftersom fårintresset alltid har funnits där, så var det ändå ganska givet att välja fåren, säger Otto Ramsay.

Anna i sin tur ville gärna driva en butik, och så blev Kulla Lamm deras gemensamma projekt. I augusti 2009 öppnades gårdsbutiken och har sedan dess utvecklas undan för undan.

Idag finns det cirka 300 tackor på gården och sex border collies som gärna hjälper Otto med fåren. Ibland bjuder de också allmänheten på uppvisningar i vallningskonsten.

Fåren slaktas på ett litet slakteri i Bassholma, en halvtimmes körtid från gården.

– Vi slaktar en gång i veckan och all styckning sker i egen regi. Eftersom kontakten med kunderna är så viktig så säljer vi köttet bara i butiken. Sen är det ju en självklarhet att ta vara på allt fåret ger; kött, ull och skinn, berättar Otto.

Senaste investeringen är en restaurang, Rut på skäret vid Höganäs, där de tillsammans med professionella kockar lagar och säljer den egna maten.

– Rut på Skäret har gett oss ytterligare en dimension. Man får direkt respons från de som äter, vilket är häftigt. Den tar stor del av vår tid, men det är roligt och vi lär oss otroligt mycket om både råvaror, gäster och personal, berättar Otto Ramsay. Nu i vår flyttar vi också in gårdsbutiken under samma tak som restaurangen. Jag hoppas och tror det förhöjer den ”goda” känslan ännu mer.

Paret är också engagerat i föreningslivet och Otto sitter som styrelseledamot i Vikens Lantmän.

– Ung Växtkraft är ett fantastiskt pris att få! Det känns hedrande att någon tycker att man gör något bra, det ger massor av energi att fortsätta utvecklas. Priset uppmuntrar oss yngre att fortsätta arbeta på landsbygden, avslutar Otto Ramsay.

Priset delas ut idag på LRF Ungdomens riksstämma på Sånga-Säby.

– Det är fjärde året som priset delas ut. Intresset och därmed konkurrensen om att vinna priset Ung Växtkraft ökar för varje år, konstaterar Carl Henrik Ohlsson, vd för Länsförsäkringar Skaraborg och ordförande i juryn. Årets pristagare personifierar mycket väl den bild som vi inom de gröna näringarna vill förmedla. Otto Ramsay är en kunnig lokal företagare som konsekvent jobbar med värdekedjan från jord till bord. Alla kriterier för priset Ung Växtkraft är med råge uppfyllda, har juryn stolt kunnat konstatera.

Juryns motivering

Otto Ramsay tar tillvara och förädlar sin lammproduktion utifrån de förutsättningar som ges på den egna gården och i trakten. På ett strategiskt sätt utvecklar han steg för steg sin verksamhet hela vägen från jord till bord. Smakfullt och samtidigt målinriktat paketerar och presenterar han sin verksamhet för allmänheten och synliggör därmed också de mervärden som det svenska lantbruket ger.

Tävlingen Ung Växtkraft är instiftat av Länsförsäkringar och genomförs i samarbete med LRF Ungdomen. Prisutdelningen sker vid LRF Ungdomens riksstämma den 6 mars. Juryn består av Carl Henrik Ohlsson, Länsförsäkringar Skaraborg, Jimmy Larsson, LRF Konsult, Håkan Johansson, LRF och Thomas Jöngren, LRF Ungdomen.

Tidigare vinnare

2013
Kristoffer Kullingsjö som driver Kullingsjö Lantbruk AB i Vårgårda. Han driver en gård med mjölkproduktion.

2012
Markus Larsson, Lysviks Jord- och Skogsentreprenad AB i Sunne i Värmland som bedriver skogsentreprenad.

2011
Lovisa Hessle Bergman, Capra Science i Ängelholm som framställer antikroppar där getter är blodgivare.

För ytterligare information kontakta:
Otto Ramsay, Kulla Lamm, 0733-89 51 42
Carl Henrik Ohlsson, vd Länsförsäkringar Skaraborg och ordförande i juryn, 0708‑71 70 70
Presskontakt Länsförsäkringar, 08-588 418 50

Bokmärk och dela