Googla chassinumret på begagnad bil innan köp

Bilder

Bilkrock

Dokument

Bilar från Baltikum

Många orkanskadade USA-bilar säljs i Sverige. Efter orkanen Sandy har amerikanska försäkringsbolag löst in över 250 000 bilar, många dränkta i saltvatten.  Skrotade fordon får inte säljas i USA, så efter en tid dyker många av dem upp i Europa och Sverige. Bilarna köps billigt från skroten och exporteras till Baltikum, främst Litauen. Där repareras de bristfälligt för att sedan säljas via Blocket eller oseriösa handlare.

– Köparna tror att de har gjort en bra affär, men redan efter ett par månader är det stor risk att bland annat elektroniken havererar. Oftast är köparen helt omedveten om bilens skadehistorik, säger Ville Semi som är skadespecialist på Länsförsäkringar.

Fuskreparationerna kan förutom utslagen elektronik innebära att bilarna är livsfarliga. De kan oftast sakna både airbags och deformationszoner. Enligt Larmtjänst har 61 procent av bilar från årsmodell 2007 och framåt som importerats från Litauen en skadehistorik i USA. För motsvarande import direkt från USA är siffran 21 procent.

– Det är ofta frågan om prestigebilar som Mercedes och BMW. Men det går att med relativt enkla medel kolla upp bilarnas bakgrundshistoria genom att googla chassinumret, säger Ville.

NICB (The National Insurance Crime Bureau och) är USAs motsvarighet till Larmtjänst. På deras hemsida kan man via chassinumret se om bilen är rapporterad som totalskadad av något amerikanskt försäkringsbolag. Det går också se om skadan har orsaktas av översvämning.

Se gärna fler tips på Larmtjänst
http://www.larmtjanst.se/Aktuellt1/Temasidor/Tema-Krockskadade-importbilar/

För ytterligare information kontakta:
Ville Semi, skadespecialist på Länsförsäkringar. Tel. 08-588 418 01
Presskontakt Länsförsäkringar. Tel. 08-588 418 50

Bokmärk och dela