Nya metoder för biltjuven men inbrotten minskar

Bilder

Bilinbrott

Dokument

Bilinbrott

Trots att antalet bilinbrott minskar så är det när julhandeln är i gång som mest, som biltjuvarna har sin högsäsong. Det är framförallt parkeringsplatser i stora köpcentrum som är favoritjaktmarker och nu använder tjuvarna en sofistikerad metod för att komma åt din bil. 

Det senaste knepet för att komma in i bilen är att använda en störningssändare när du ska låsa den. Störningssändaren avbryter låsningen till bilen genom att blockera signalen som sänds mellan din fjärrstyrda nyckel och bilens låsanordning. Du märker inget och lämnar bilen i tro om att den är låst. När du sedan kommer tillbaka är din bil tömd på alla julklappar och värdesaker.

Ville Semi som är skadespecialist på Länsförsäkringar tipsar om vad du kan göra för att slippa ovälkommet besök i bilen under tiden du julhandlar.

– Var extra uppmärksam på att bilen verkligen är låst innan du lämnar den. Och lita inte på att bilen blir låst när du trycker på låsknappen. Lyssna så att du hör att det klickar till och känn efter via dörrhantaget att bilen har gått i lås. Det säkraste sättet är att låsa bilen är manuellt, för då sänder din nyckel inte ut några signaler. En störningssändare kan inte låsa upp bilen utan bara se till att den förblir olåst. 

Trots tjuvarnas aktivitet minskar alltså bilinbrotten och den främsta anledningen till det anser Ville är två saker;

– Det ena är ett EU-direktiv som infördes i vid millenniumskiftet som innebär att samtliga fordon ska vara utrustade med en startspärr och det andra är att de flesta bilar idag har en integrerad radio-och CD-spelare.

Antalet anmälda bilinbrott till Länsförsäkringar visar att bilinbrotten minskat med över 90 procent under drygt tio år i exempelvis Värmland och Kristianstad. Se tabell nedan.

För ytterligare information kontakta:
Ville Semi, skadespecialist på Länsförsäkringar. Tel. 08 – 588 418 01
Presskontakt Länsförsäkringar. Tel. 08-588 418 50

Taggar

Bokmärk och dela