Vägglössen följer med oss hem från utlandsresan

Nu kommer många hem från utlandsresor – med vägglöss i bagaget. Och antalet drabbade svenska hem ökar för varje år, vilket beror på att vi reser mer och att vägglusen idag har en mycket större motståndskraft mot insektsmedel.

Från andra världskriget, då man använde sig av DDT och vätecyanid mot alla skadeinsekter, var vi i stort sett befriade från den envisa vägglusen. Men så kom larmrapporter från stora turiststäder som New York och London kring år 2000. Vägglöss överlever upp till 400 000 gånger högre koncentration av gift idag än för 70 år sedan. I Sverige genomfördes förra året runt 15 000 saneringar och problemet ökar kraftigt.

Värst drabbade är storstadsområden och studentstäder och där framför allt hyreslägenheter och allmännyttan.

– Det räcker med att du lagt resväskan på golvet i hotellrummet för att lusen ska kunna krypa in och följa med hem till Sverige. Men även intresset av att handla second hand, och göra loppisfynd är en bidragande orsak, säger Peter Bratt, skadeexpert på Länsförsäkringar.

– Vi har ökat vårt resande, och vi vet inte hur en vägglus ser ut eller vad vi ska leta efter, säger Peter Bratt. Men det finns kännetecken; svart spillning, blodfläckar på lakanet och torkade skalbitar är några indikatorer. Större kolonier av löss ger en lite mjölig doft. Ibland ser du till och med en levande lus.

Människor drabbas väldigt olika av betten från vägglöss. Vissa får stora elaka bett, medan en del knappt får några symtom alls. Däremot finns det inget i dagsläget som tyder på att lusen överför sjukdomar.

– Det är mycket svårt att bli av med vägglöss när du väl fått in dem, men det går. Kemisk bekämpning är den vanligaste metoden, berättar Peter Bratt. Alternativa metoder är värmebehandling, frysbehandling och giftfria preparat. Tidsaspekten kan vara några dagar upp till månader beroende på scenario och skada.

Att tänka på inför resan:

 • Ta med dig några plastpåsar att lägga kläder och elektriska prylar i – vägglöss kan inte ta sig igenom plast.
 • Ta med en ficklampa och ett förstoringsglas så kan du enkelt kontrollera säng och textilier på din destination.

När du kommer fram till ditt resmål:

 • Ställ bagaget i badrummet först och kontrollera igenom rummet.
 • Titta noga under sängen, syna sömmar och skrymslen – 90 procent av vägglössen finns runt sängen. Upptäcker du små svarta fläckar av spillning eller en lus, be genast att få byta rum.
 • Lägg aldrig väskan på eller under sängen, placera den istället högt och långt borta från sängen.
 • Låt dina kläder ligga kvar i väskan, packa inte upp dem.
 • Lägg tillbaka kläder som du använt i väskan, sprid dem inte i rummet.

När du kommer hem (eller har köpt kläder second hand):

 • Ta aldrig in väskan i sovrummet, placera den utomhus om du kan, eller i badrummet/duschen.
 • Tvätta alla kläderna i 60 grader, torktumla eller använd torkskåp.
 • Det du inte kan tvätta lägger du i en plastpåse i frysen i tre dygn (-18 grader).
 • Dammsug resväskan och dammsugarpåsen lägger du i en platspåse som ska ligga i frysen i tre dygn (-18 grader). Därefter kastas dammsugarpåsen.

Källa: Nomor

För ytterligare information kontakta:
Peter Bratt, skadeexpert Länsförsäkringar, 070-162 78 88
Presskontakt Länsförsäkringar, 08-588 418 50

Se också Länsförsäkringars Nyhetsrum.

Bokmärk och dela