Mjölkbonde i lagarbete vinner priset Ung Växtkraft

Rikstävlingen Ung Växtkraft togs i år hem av mjölkbonden Kristoffer Kullingsjö på Kullingsjö Lantbruk i Vårgårda. Med mjölkproduktion som bas har han och delägarna utvecklat ett lönsamt företag med flera grenar. Kraften ligger i delägarskapet och benchmark med andra branscher.

Priset Ung Växtkraft, som är instiftat av Länsförsäkringar, är på 50 000 kronor och kriterierna är att företagaren ska ha sitt säte på landsbygden och vara en ung entreprenör, med nyskapande verksamhet som berikar landsbygden.

Kullingsjö Lantbruk AB är en föräldragård i fjärde generationen. För sju år sedan startade Kristoffer och hans bror Tobias ett aktiebolag tillsammans med sin far och farbror. För två år sen tog de över hela verksamheten och bjöd samtidigt in en tredje lantbrukare, växtodlaren Mikael Ljunghög, som delägare.

Kristoffer själv har huvudansvaret för de 220 korna som mjölkas tre gånger per dygn med mjölkgrop för högre produktivitet och bättre arbetsmiljö. Sedan 2010 är mjölkproduktionen KRAV-certifierad.

– Mjölkproduktionen går bra trots de bistra tiderna och vi ser optimistiskt på framtiden, säger Kristoffer. Detta är basen i hela vår verksamhet så den måste vara lönsam och hela tiden utvecklas och vara modern.

Ansvaret för växtodlingen och maskinerna ligger på Mikael Ljunghög. All produktion på lantbruket är ekologisk.

Ytterligare en gren är det biogasprojekt som brodern Tobias är med och driver. Tillsammans är de 21 lantbrukare som investerat cirka 70 miljoner i detta, där målet är att sälja färdig fordonsgas. Bygget av anläggningen beräknas vara klart i höst.

– Biogasprojektet är en ny och intressant verksamhet. Vi kan genom rötprocessen få ett bättre substrat till att gödsla, reducera lukten och samtidigt göra energi säger Kristoffer.

Samarbete och benchmark med andra företag, utveckling av flera grenar inom företaget liksom delägarskapet menar Kristoffer är nyckeln till deras framgång.

– Sen måste man gilla sitt jobb och ha en passion för sitt lantbruk, det är nästan det viktigaste för att lyckas bra, och sist men inte minst se till att privatlivet får sin plats också.

Priset Ung Växtkraft får Kristoffer ta emot idag på LRF Ungdomens riksstämma.

– Det känns väldigt roligt och inspirerande att få ett sådant här pris. En uppmuntran att man är på väg åt rätt håll och att många av besluten som vi har tagit varit rätt. säger Kristoffer.

Juryns motivering:

Kristoffer Kullingsjö är ett föredömligt exempel på den typ av företagare som krävs för att svenskt lantbruk ska fortsätta utvecklas och hantera framtidens utmaningar. Kristoffer visar vägen framåt genom sitt professionella företagande, öppna sinne för vad som krävs för att utveckla ett lönsamt företag med mjölkproduktion som bas, samt starka engagemang i föreningslivet. Inspiration och benchmark hämtas från andra branscher genom bland annat gårdsråd och Lean-effektiviseringar. Företaget drivs tillsammans med en äldre bror och en granne. Dessutom ingår företaget tillsammans med 21 grannar i ett gemensamt lokalt biogasföretag, som under året kommer att starta produktion av fordonsgas. Allt detta är goda exempel på aktiv riskspridning och att kombinationen av ett väl sammansatt lag bäddar för fortsatt framgång.

– Vi i juryn kan konstatera att kvaliteten på nomineringar och därmed konkurrensen ökat under de tre år som priset har delats ut. Årets pristagare kommer från en ny landsända, ny produktionsgren och nytt affärsmannaskap mot tidigare vinnare, och han är en mycket värdig vinnare som uppfyller prisets kriterier med råge, avslutar Carl Henrik Ohlsson, ordförande i juryn.

De tre innovativa företagarna fick nyligen också utmärkelsen Årets Mjölkbonde 2013.

Tävlingen Ung Växtkraft är instiftat av Länsförsäkringar och genomförs i samarbete med LRF Ungdomen. Prisutdelningen sker vid LRF Ungdomens riksstämma den 6 mars. Juryn består av ordf Carl Henrik Ohlsson, Länsförsäkringar Skaraborg, Eva Engström, LRF Konsult, Håkan Johansson, LRF Gävleborg och Thomas Jöngren, LRF Ungdomen.

För ytterligare information kontakta:
Kristoffer Kullingsjö, Kullingsjö Lantbruk AB, 070-673 97 30
Carl Henrik Ohlsson, vd Länsförsäkringar Skaraborg och ordförande i juryn, 0708-71 70 70
Presskontakt Länsförsäkringar, 08-588 418 50

Länsförsäkringsgruppen består av 23 lokala och kundägda länsförsäkringsbolag och det gemensamt ägda Länsförsäkringar AB. Genom sitt lokala länsförsäkringsbolag får kunderna en helhet av bank- och försäkringstjänster. Genom Agria Djurförsäkring erbjuder vi djur- och grödaförsäkring och genom Länsförsäkringar Fastighetsförmedling helhetslösningar för en trygg bostadsaffär.

Bokmärk och dela