Svenskarna vill ha bort sms-lån

Så många som 84 procent av svenskarna tycker inte att sms-lånen bör finnas kvar på marknaden. Och så många som 70 procent anser att den som tar ett sms-lån och inte kan betala tillbaka det, får skylla sig själv. Det visar en färsk undersökning som Länsförsäkringar genomfört.

Endast kring tio procent av de tillfrågade mellan 20 och 55 år anser att sms-lånen bör finnas kvar på marknaden. Bland de som är mellan 56 och 70 år är endast tre procent av den åsikten.

– Naturligtvis vilar det slutliga ansvaret för skuldsättning på den enskilde. Men den som lånar ut har också ett stort ansvar, särskilt om det sker med aggressiv marknadsföring. Många oseriösa företag i sms-lånebranschen ägnar sig åt en vilseledande marknadsföring som gör att många lockas in i en skuldfälla, säger Rikard Josefson, chef för Länsförsäkringar bank.

Sms-lån ges ofta på mycket lösa grunder. Många skulle inte beviljats lån utifrån en normal kreditprövning. Skälet till att de trots allt beviljas sms-lån är att mycket höga räntor och avgifter ändå gör det till en god affär för dessa företag. Ett exempel är när man marknadsför att låntagaren inte behöver betala ränta, endast avgifter. Dessa avgifter visar sig sedan vara så höga att de motsvarar tusentals procent i ränta.

– I många fall tangerar räntenivåerna och avgifterna vad jag anser vara ocker, och mot det finns det en lagstiftning som kanske borde tillämpas, säger Rikard Josefson.

Sms-lån kan bidra till impulsiva beslut som i värsta fall leder till skuldfällor. Många i sms-lånebranschen är oseriösa och under förra året utvecklades till ett rekordmörkt år vad gällde obetalda snabblån och ärendena hos Kronofogden ökade med 62 procent.

– Det skulle vara bra att lagstifta om en karenstid innan pengarna kommer. Då kan en person inte stå i affären och på några minuter få lånet, utan hinner tänka efter. Det är väl belagt att fördröjd tillfredsställelse gör farliga frestelser lättare att motstå, säger Rikard Josefson.

Om undersökningen
Undersökningsföretaget Snabba Svar ställde v. 8 två frågor till 1000 personer mellan 20 – 70 år;
1. För den som behöver ett snabbt lån finns det idag de så kallade sms-lånen.
     Anser du att de ska finnas kvar på marknaden?
2. Anser du att den som tar ett sms-lån och inte kan betal tillbaka det får skylla sig själv?

För ytterligare information kontakta:
Rikard Josefson, vd Länsförsäkringar Bank, Tel. 070-206 69 55
Pressjouren, Länsförsäkringar, 08-588 418 50

Länsförsäkringsgruppen består av 23 lokala och kundägda länsförsäkringsbolag och det gemensamt ägda Länsförsäkringar AB. Genom sitt lokala länsförsäkringsbolag får kunderna en helhet av bank- och försäkringstjänster. Genom Agria Djurförsäkring erbjuder vi djur- och grödaförsäkring och genom Länsförsäkringar Fastighetsförmedling helhetslösningar för en trygg bostadsaffär.

Bokmärk och dela