Åtta banker får sänkta utsikter – Länsförsäkringar behåller nivån stabil

Kreditvärderingsinstitutet Standard & Poor’s , S&P, sänkte på tisdagen utsikterna från stabila till negativa för åtta svenska banker. Länsförsäkringar behåller utsikten stabil.

– S&P speglar den trygghet som Länsförsäkringar representerar. Utsikten stabil bekräftar att vi är den etablerade bank med låg riskprofil som vi strävar efter att vara, säger Rikard Josefsson, vd för Länsförsäkringars bank. 

S&P motiverar sänkningen för de åtta bankerna med att de ekonomiska utsikterna för Sverige försvagas och att det finns tecken på att ekonomin saktar ner snabbare än förväntat. Kreditvärderingsinstitutet pekar också på strukturella obalanser i ekonomin och väsentligt försvagade automatiska stabilisatorer med ökade risker för banksektorn.

 De banker som får utsikterna sänkta till negativa är Handelsbanken, Swedbank, Nordea, SEB, Landshypotek, Sparbanken 1826, Swedbank Sjuhärad och SBAB.

 Länsförsäkringar och Svensk Exportkredit behåller utsikten stabil.

 Länsförsäkringar har idag kreditbetyget A hos Standard & Poor’s.

Bokmärk och dela