Privatekonomens syn på Riksbankens räntebesked

Dokument

PDF

Vill du ha Länsförsäkringars syn på Riksbankens räntebesked som offentliggörs torsdagen den 25 oktober är du välkommen att kontakta vår privatekonom Elisabeth Hedmark.

Några råd från Elisabeth Hedmark:

–    Det är viktigt att hushåll med höga bolån planerar sin ekonomi för ökade räntekostnader även om det kan dröja ett tag innan räntorna åter börjar stiga. Under flera år har vi haft ett lågt ränteläge och det är därför lätt, framförallt för yngre bolåntagare, att inte tänka på att det måste finnas marginaler för kommande räntehöjningar.

För fyra år sedan låg tremånaders bolåneränta på 6,3 procent vilket innebar en månadskostnad på 5 500 kronor efter skatteavdrag för ett bolån på 1,5 miljoner. Idag ligger räntan på 3,3 procent och räntekostnaden är 2 900 kronor per månad för samma lån. Det är klart att det blir kännbart för många hushåll om man inte ser till att det finns marginaler i sin ekonomi när räntekostnaderna åter börjar stiga.

Det är läge att amortera extra nu när bolåneräntorna är låga. Och för de som har stora bolån och funderar över sin ekonomi kan det vara bra att binda delar av sitt bolån för att få bättre koll på räntekostnaderna framöver.  

För ytterligare information, kontakta gärna:

Elisabeth Hedmark, privatekonom på Länsförsäkringar
Telefon: 0739-64 19 69

Länsförsäkringars pressjour: 08-588 418 50

Bokmärk och dela