Färre sålda hus på fritidshusmarknaden men priserna består

Under den senaste 12-månadersperioden såldes knappt 12 000 fritidshus i Sverige, vilket är drygt 1000 färre försäljningar än under samma period förra året. Genomsnittspriset är dock detsamma och ligger kvar på 1 238 000 kr.

Våren är högsäsong för försäljning av fritidshus i Sverige. De senaste 12 månaderna såldes flest fritidshus i Stockholms län följt av Västra Götalands och Skåne Län. Snittpriserna varierade kraftigt och billigast var det att köpa i Norrbottens och Västernorrlands Län och dyrast var det i Stockholms och i Hallands Län. Snittpriset för ett fritidshus är 1 238 000 kr.*

– Priserna för fritidshus varierar väldigt mycket. Läget har såklart stor betydelse men också i vilket skick fastigheten är i. Nu när möjligheterna att låna till hela beloppet är begränsade är det färre köpare som är intresserade av renoveringsobjekt för där krävs större belopp av sparade pengar. Generellt sett är det stor fördel att anlita en mäklare med god kännedom om den lokala marknaden. Det kan vara avgörande för ett tryggt fritidshusköp säger Andreas Nilsson, fastighetsmäklare på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Själva köpet medför en del kostnader utöver köpeskillingen som man kanske inte tänker på. Lagfart, pantbrev och eventuell besiktning innebär många tusenlappar och man bör även ha marginaler för inredning och eventuell renovering.

– Tänk igenom vilket krav du har på läge och standard innan köpet och räkna på vilka kostnader det innebär. Prata även med banken om lånelöfte innan budgivning startar för att veta var taket är, säger Elisabeth Hedmark, privatekonom på Länsförsäkringar.  

De löpande kostnaderna för fritidshuset är olika beroende på vilken typ av fritidshus du väljer. Uppvärmning, hushållsel, sophämtning, vatten o avlopp, eventuell samfällighetsavgift med mera, skiljer sig mellan fastigheterna.  Ett nyinköpt fritidshus kan medföra kostnader runt 5 000 kr per månad, men genom de ändrade reglerna för uthyrning kan du från i år hyra ut ditt fritidshus och ta emot upp till 26 250 kronor skattefritt.

– Ofta utnyttjas inte fritidshuset fullt ut utan står tomt vissa veckor. Ett alternativ är att hyra ut fritidshuset den tiden det inte utnyttjas. Det är dessutom extra attraktivt nu när reglerna för uthyrning har blivit mer generösa, avslutar Elisabeth Hedmark.

Tips och råd vid köp av fritidshus 

 • Räkna på hur mycket som du kan lägga på ett fritidshus och se till att det finns marginaler. Prata med banken om lånelöfte innan budgivningen startar och sätt ett tak för hur högt i budgivningen som du kan gå. Tänk även på att det ska räcka till lagfart och eventuella kostnader för pantbrev.
 • Tänk igenom vilka behov och krav du har på huset, som exempelvis standard, läget, närhet till affär och hur tomten bör vara.
 • Undersök om huset kräver dyrare renoveringar och ta hjälp av en besiktningsman som besiktigar huset, det är väl investerade pengar.
 • Kontakta även kommunen för att höra om det finns några planer för större förändringar i området till exempel utbyggnad eller nya vägar.
 • Kontrollera också om det finns servitut för fastigheten, till exempel rätten för någon annan att hämta vatten från fastigheten eller åka på fastighetens väg eller liknande.
 • Ta reda på vad liknande hus i området har sålts för, allt för att få reda på om priset är rimligt eller inte.

Prisexempel

Köp av ett fritidshus med genomsnittspriset 1 238 000 kr. Insatt kapital 186 000 kr, uttaget pantbrev på 500 000, och taxeringsvärde 928 500 kronor.  

Löpande kostnader per månad i kr                                             

Lån 1 052 000 med ränta 4 %,
efter skatteavdrag                                           2 455    
Amortering                                                       1 000                 
Fastighetsavgift                                                  532 
Driftkostnader                                                  1 000   
Försäkring                                                           200
Totalt                                                                5 187                                                         

Engångskostnader kr

Lagfart             19 395
Pantbrev          10 375
Besiktning          7 000
Totalt                36 770

Fakta och tips om vad som gäller när du hyr ut ditt fritidshus:

 • När du hyr ut fritidshuset kan du ta emot upp till 26 250 kronor per år utan att betala skatt på inkomsten. Grundavdraget har höjts till 21 000 kronor och dessutom får du avdrag med 20 procent på hyran. Hyresinkomster över den gränsen beskattas med 30 procent.
 • Skriv ett avtal med tydliga regler vad som gäller, det finns mallar som kan användas.
 • Skriv även en inventarielista och plocka undan saker som du är extra rädd om.
 • Kontrollera hur försäkringen gäller under den tid du hyr ut och eventuellt kan det vara bra att teckna till ett extra skydd.
 • Hur hög hyra du kan ta beror naturligtvis på läge och standard, hör med en förmedling och grannar om lämplig nivå.
 • Fundera även på om du vill använda en uthyrningsförmedling eller om du vill göra jobbet själv. 

*Källa: Värderingsdata. Se bilaga 1.

För ytterligare information kontakta:

Elisabeth Hedmark, privatekonom, Länsförsäkringar
Telefon: 0739 – 64 19 69

Andreas Nilsson, Fastighetsmäklare, Länsförsäkringar Fastighetsförmedling i Halmstad
Telefon: 035 – 15 28 03

Pressjour Länsförsäkringar
Telefon: 08 – 588 418 50

Bokmärk och dela