Dags att klassa köket som våtrum

Dokument

wkr0006.pdf

Kök har många gånger upp till sju gånger fler vattenledningar än våra tvättstugor, vilket är en av anledningarna till att de anmälda vattenskadorna i kök nu ökar kraftigt. Idag uppstår 26 000 stycken vattenskador i kök per år, motsvarande siffra för tio år sedan var 20 000 stycken. Och trenden visar på en fortsatt stark ökning.

Köket har gått från att vara en plats där man enbart lagar mat till att vara hemmets mötesplats med allt mer avancerad teknologi. För tio år sedan hade vi en kran med en vattenanslutning i köket, i dag kan ett modernt kök ha upp till 14 vattenanslutningar dragna till olika delar av rummet. Och det är inte billigt, kostnaden för vattenskadorna i kök kostar samhället drygt cirka 2,6 miljarder kronor per år.

– En vattenskada i köket blir oftast mer omfattande då det blir allt vanligare att köket ritas in i en öppen planlösning, i värsta fall kan det handla om att ett helt våningsplan skadas. Om vi inte gör någonting för att förhindra vattenskadorna i kök, kommer de snart att gå om antalet vattenskador i badrum, säger Peter Bratt, skadeexpert på Länsförsäkringar.

Trots att en tvättstuga i genomsnitt oftast bara har två vattenanslutningar, en till tvättmaskinen och så en till tappkranen, så finns det tydliga regler för hur den ska byggas medan motsvarande regler för hur man bygger ett modernt kök inte finns.

– När ett kök byggs utförs oftast arbetet av en hantverkare eller av bostadsinnehavaren själv som drar vattenledningarna i köket, krav på certifierad personal finns alltså inte säger Peter Bratt. Diskmaskinen och andra vattenanslutna köksmaskinerna används dessutom så gott som dagligen medan en tvättmaskin används mer sällan. En annan riskfaktor är att priset på maskinerna gått ned och det påverkar kvalitén och livslängden på maskinerna.

Nästan alla vattenskador är potentiella hälsorisker. Om ett läckage pågår mer än sju dagar och det finns organiska material som trä eller gips i huset så påbörjas en mögeltillväxt som är farlig för hälsan. Men det går att förhindra vattenskador anser Peter Bratt;

– Med lagkrav på automatiska vattenavstängare, så kallade vattenfelsbrytare vid ny- och ombyggnation, skulle skadorna på sikt kunna minskas ganska rejält. Vattenfelsbrytaren, som kostar cirka 4 000 kronor inklusive installation, stoppar effektivt vattentillförseln vid läckor från exempelvis en diskmaskin, men även ett dolt läckage där rördragningen inte är synlig. Åtta av tio vattenläckor står och smådroppar och det är dessa som är mest skadliga

För ytterligare information kontakta:
Peter Bratt, skadeexpert på Länsförsäkringar Tel. 08 – 588 419 13
Presskontakt Länsförsäkringar, Tel. 08 – 588 418 50

Bokmärk och dela