En av tre bankkunder överväger bankbyte

Drygt var tredje storbankskund har funderat på att byta bank. Men bara 8 procent har gjort verklighet av sina funderingar de senaste tre åren. Länsförsäkringar har intervjuat 3 500 svenska bankkunder om deras syn på sin bank och på bankmarknaden i stort. Intervjuerna har resulterat i rapporten Kundrösten, som ska stimulera till debatt om konkurrensen på bankmarknaden och göra kundens röst hörd.

Förklaringen till att så få byter bank kan sökas i att bankerna upplevs som mycket lika och att det är svårt att jämföra villkor. Detta kan i sin tur bidra till att konkurrensen på den svenska bankmarknaden fortsätter att vara låg.

– Vi banker måste bli bättre på att berätta om våra tjänster och villkor för att bankkunderna lättare ska förstå och kunna jämföra våra erbjudanden. Allt annat är ett misslyckande. Så länge vi inte gör det kommer det vara svårt för kunderna att bedöma vad de skulle vinna på ett byte, säger Rikard Josefson, vd för Länsförsäkringar Bank.

Att byta bank är något som finns i tankarna hos framförallt storbankskunder. Drygt en tredjedel av de som inte ännu har bytt bank under de senaste tre åren, uppger att de ändå har funderat på att göra det. Bland kunder i övriga banker är andelen lägre.

En anledning för att inte gå från ord till handling är att ett bankbyte skulle upplevas som krångligt. Detta argument motsägs dock av dem som bytt, som anger att bytet gick smidigt. Bland de bankkunder som bytt till någon av de övriga bankerna anser 85 procent att bankbytet gick smidigt. Bland dem som bytt till en storbank är motsvarande andel 64 procent.

– Många tror felaktigt att det är svårt att byta bank men det är enklare än många tror, så här går det till i fem snabba steg; kontakta din bank och tala om att du vill byta bank så skickar de papper att fylla i. Din nya bank kontaktar din gamla bank för att ordnar med överflyttningen och ringer dig sedan för att berättar att allt är klar. Med posten får du alla dina nya uppgifter och ditt bankkort. Svårare är det inte, säger Rikard Josefson.

För ytterligare information kontakta:

Rikard Josefson, vd Länsförsäkringar Bank, Tel. 070-206 69 55
Christer Baldhagen, kommunikationsdirektör Länsförsäkringar AB, Tel. 070-579 70 66

http://blogg.lansforsakringar.se/rikardjosefson/

Bokmärk och dela