Fyrverkerier orsakar många svåra skador varje år

Varje år skadas ett stort antal personer i samband med användning av fyrverkerier. Dessutom orsakar fyrverkerier skador på byggnader och annan egendom. Det är mycket viktigt att den som ska använda, förvara eller transportera fyrverkerier följer säkerhetsreglerna för att undvika olyckor.

– Nyårshelgen är den allra farligaste när det gäller fyrverkerier. Det är den helg då de flesta fyrverkeriolyckorna sker. Vi får varje år bevis på hur farliga fyrverkerierna kan vara, när personer och byggnader skadas. Därför vill jag verkligen uppmana de som använder fyrverkerier att vara försiktiga och följa de regler som finns, säger Susanne Fagerberg, skadechef på Länsförsäkringar Uppsala.

Räddningsverkets siffror visar att cirka 300 personer årligen skadas så allvarligt av fyrverkerier att de behöver uppsöka akutmottagning. De vanligaste skadorna är bränn- och sårskador och de flesta som skadas är män och många är under 18 år. Utöver personskadorna orsakar fyrverkerierna även andra skador, till exempel bränder.

Förutom person- och egendomsskador medför fyrverkerier andra allvarliga konsekvenser. Fyrverkerierna påverkar miljön negativt eftersom de sprider miljöskadliga ämnen när de skjuts upp i luften. Om en brand skulle inträffa släpps mängder av koldioxid ut i luften. Äldre och de som är känsliga mot höga ljud kan må dåligt av oljudet. Dessutom påverkas hundratusentals hundar varje år av fyrverkeriernas smällar.

– Användning av smällare är förbjudet och det råder 18-årsgräns för att använda fyrverkerier. Tyvärr har vi trots det inte sett någon direkt avmattning av antalet skador. På vissa håll i landet råder fyrverkeriförbud, och det tycker jag är ett tecken på ansvar för invånarna i kommunen och för den miljö vi lever i, säger Susanne Fagerberg.

Goda råd för säker användning av fyrverkerier (Källa: Räddningsverket)

1. Kontrollera att fyrverkeripjäsen inte är skadad. Lämna alltid tillbaka skadade pjäser där du har köpt dem.
2. Förbered ditt fyrverkeri i god tid.
3. Var nykter. Alkohol och fyrverkerier hör inte ihop.
4. Rigga upp pjäserna enligt bruksanvisningen.
5. Håll aldrig en tänd fyrverkeripjäs i handen.
6. Luta dig aldrig över antänd fyrverkeripjäs.
7. Håll säkerhetsavståndet. Se till att dina åskådare också gör det.
8. Vänta med att gå fram till en fyrverkeripjäs som inte fungerar. Tänd aldrig igen, lämna tillbaka pjäsen istället.
9. Tänk på riskerna. Fyrverkeripjäser kan orsaka bränder eller andra skador. 
10.  Visa hänsyn. Tänk på att både människor och djur kan bli skrämda av fyrverkerier.

För ytterligare information, kontakta gärna:

Susanne Fagerberg, skadechef Länsförsäkringar Uppsala, 070-609 56 89

Presskontakt Länsförsäkringar, 08-588 418 50

Bokmärk och dela