Stölder av växtskyddsmedel ökar dramatiskt

De senaste veckorna har Skåne varit utsatt för en våg av stölder av växtskyddsmedel. Tjuvarna har varit pålästa och enbart tagit dyra preparat. I dagsläget rör det sig om minst 13 inbrott till en kostnad på cirka 1,5 miljoner kronor.

Under flera år har problemet med dieselstölder på lantbruken stadigt ökat. Bara i Skåne stjäls det diesel för miljontals kronor varje år. Nu har stölder av bekämpningsmedel blivit ytterligare ett problem. Hittills är det framför allt lantbrukarna i nordvästra Skåne som är drabbade.

– Stöldvågen startade för en månad sen och den är mycket systematiskt utförd, berättar Peter Birch Iensen, skadeförebyggare på Länsförsäkringar Skåne. Det är de dyra preparaten som stulits, medan de billigare medlen och de som är på väg att fasas ut har lämnats kvar.

2008 anmäldes en stöld av bekämpningsmedel till Länsförsäkringar Skåne. I fjol var det två anmälningar och i år har hittills 13 anmälningar kommit in. Det är framför allt dyra svampmedel, lågdospreparat och ogräsmedel för raps som försvunnit.

– Vi har gått ut med varningar via bland annat sms-kedjor och olika växtodlingsbrev, fortsätter Peter Birch Iensen. Och vi uppmanar alla drabbade att göra en anmälan även om ersättningen kanske inte är det viktigaste. Det är viktigt för alla att vi får statistik på det här och kan följa utvecklingen.

Länsförsäkringar kräver lås klass 3 och stabila dörrar på kemförråden. För att ytterligare förebygga rekommenderas också fönstergaller och larm.

– Ett tips är också att parkera tunga fordon framför dörren till förrådet även om det är en tillfällig lösning, avslutar Peter Birch Iensen.

För ytterligare information kontakta:

Peter Birch Iensen, skadeförebyggare Länsförsäkringar Skåne, 076-773 84 89

Presskontakt Länsförsäkringar, 08-588 418 50

Bokmärk och dela