Det går fortfarande att undvika frysskador i fritidshuset

Bilder

Hans Frank, Skadeexpert, Länsförsäkringar Skåne

Dokument

Undvik frysskador

Den extremt kalla vintern har orsakat ovanligt många vattenskador på grund av sönderfrusna rör. Antalet anmälda vattenskador har nästan fyrdubblats i januari och februari jämfört med samma månader förra året. Villa- och fritidshusägare bör snarast titta till sina hus om man inte redan gjort det. Det går fortfarande att undvika vattenläckage.

– Många husägare som varit bortresta har fått en otrevlig överraskning när de kommit hem till hus med flödande vatten eller inget vatten alls på grund av frusna ledningar. Vintertid är det viktigt att som husägare ha lite extra koll på husets vattensystem, och reser man bort bör man absolut ha någon som tittar till huset, säger Hans Frank, skadeexpert på Länsförsäkringar Skåne.

Om man som fritidshusägare har missat att stänga av vattnet och tömma vattenledningarna inför vintern är risken stor för frysskador. Dessutom kan det innebära att man inte får full ersättning från försäkringen vid en eventuell skada.

– Men det behöver inte vara för sent. Det går fortfarande att minska risken för frysskador i fritidshuset, fortsätter Hans Frank. Man bör inte vänta. Då kan det vara för sent. Om man inte har stängt av vattnet inför vintern kan det gå att undvika en stor vattenskada genom att stänga av systemet innan eventuella isproppar tinar. Det bästa är att upptiningen övervakas och det är helt nödvändigt att vara uppmärksam när vattnet sätts på igen.

Goda råd för att undvika frysskador
• Håll uppsikt över vattensystemen och se över isolering av rör på känsliga ställen när temperaturen kryper neråt
• Var särskilt uppmärksam på vattenrör och installationer i källare, torpargrunder, förråd och garage eller liknande som vanligtvis håller lägre temperaturer
• Utvändiga vattenutkastare orsakar varje år ett antal skador så stäng av vattnet till dem under vintern.
• Om du ska resa bort, se till att någon tittar till huset under tiden.

Så gör du om du misstänker att rör har frusit
• Stäng av inkommande vatten och töm vattensystemet på vatten.
• Titta och känn med handen längs rör och installationer där du kommer åt.
• Titta efter sprickor på vattenbehållare och vattenlås på wc samt expansionskärl och varmvattenberedare.
• Utrymmen under diskbänk är kallare och behöver extra tillsyn.
• Anlita en rörmokare som byter ut sönderfrysta delar.
• Övervaka vattensystemet när det tinas upp.
• Övervaka systemet när du sätter på vattnet igen. (Observera att du inte ser ledningar i väggar och golvbjälklag. Var därför särskilt uppmärksam på de områdena när du sätter på vattnet)

För mer information, kontakta gärna:

Hans Frank, skadeexpert Länsförsäkringar Skåne
Telefon: 076-77 38 005

Presskontakt Länsförsäkringar
Telefon: 08-588 418 50

Bokmärk och dela