Viktigt att skotta taken

Bilder

Hans Frank, skadeexpert Länsförsäkringar Skåne

Dokument

PDF

Från flera platser i Sverige kommer nu rapporter om tak på till exempel idrottshallar, ladugårdar och fabriksbyggnader som rasat in på grund av de stora mängderna tung och blöt snö. Och snön blir tyngre när tiden går och den blir blötare. Länsförsäkringar uppmanar nu fastighetsägare att se över sina tak.

De senaste dagarna har Länsförsäkringar fått in många samtal från kunder som drabbats när taken rasat in. När temperaturerna stiger och snön blir blötare och dessutom packas ihop av vinden blir snön mycket tung, upp till 200-300 kg per kubikmeter.

– Det betyder att varje decimeter snö på ett tak väger 20-30 kg per kvadratmeter och det innebär förstås enorma påfrestningar på ett större tak. Särskilt om det är av en enklare konstruktion eller inte har så stor lutning, säger Hans Frank, skadeexpert på Länsförsäkringar Skåne.

Dessutom blir snön tyngre ju längre tiden går, även om det inte snöar mer. Snön absorberar fukt som gör att densiteten ökar.

– Vi uppmanar alla fastighetsägare som har hus med plattare eller enklare takkonstruktioner med stora mängder snö på gör en översyn och skottar taken vid behov. Det är viktigt för allas säkerhet, inte minst för de människor och djur som kan befinna sig i byggnaderna.

– Förutom säkerhetsaspekten är det också viktigt att skotta taket för att få ersättning från sin försäkring vid en eventuell skada. Om man inte har sett till sitt tak och skottat bort tung snö har de flesta försäkringar villkor om minskad eller utebliven ersättning om taken bryter samman på grund av snötryck, avslutar Hans Frank.

För ytterligare information kontakta gärna:

Hans Frank, skadeexpert Länsförsäkringar Skåne
Telefon: 042- 633 80 05, 076-773 80 05
E-post: hans.frank@LFskane.se

Länsförsäkringars pressjour
Telefon: 08-588 418 50

Bokmärk och dela