Fickstölderna ökar mest i mindre städer

Mellan åren 2006 och 2007 ökade antalet fickstölder i Sverige med drygt fem procent. Variationen över landet är stor och de är värt att notera är att det inte storstadslänen som står för de största ökningarna. I det län där utvecklingen varit sämst drabbades nästan 50 procent fler av en fickstöld.

– Antalet fickstölder är fortfarande flest i de tre storstadsregionerna men ute i landet ökar problemen och på vissa håll har det nästan skett en 50-procentig ökning av antalet fickstölder, säger Hans Frank, skadechef Länsförsäkringar Skåne och lägger till:

– Vad det beror på är svårt att säga. Däremot vet vi att det är semestertider som är ficktjuvarnas högsäsong och att man själv kan vidta åtgärder för att försvåra för dem. Tänk till exempel på att förvara plånboken på ett ställe där den är svår att komma åt och skydda din kod när du tar ut pengar. Annars kan du bli av med både kontanter och det du har på kontot om någon stjäl din plånbok.

Fickstöldtoppen, störst ökning av antalet fickstölder 2006-2007 :

Kronobergs län 44,6 %
Hallands län 37,0 %
Uppsala län 36,5 %
Jämtlands län 33,0 %
Jönköpings län 29,6 %

Så skyddar du dig mot ficktjuvar:

 Ha plånbok och mobiltelefon i stängd ficka eller innerficka
 Förvara inga värdesaker i barnvagnen
 Tänk på att skydda din kod vid bankomatuttag
 Fickstölder sker ofta på hotell, centralstationer, butiker och varuhus

Så gör du om du blir av med bankkortet:

 Ring spärrservice och spärra kortet
 Polisanmäl alltid ett förkommet/stulet kort
 Skulle någon obehörig ha använt kortet måste du reklamera detta till din bank. Har du spärrat kortet inom en timme och inte varit grovt oaktsam är du normalt sett inte betalningsskyldig.

För ytterligare information kontakta:

Hans Frank, skadechef Länsförsäkringar Skåne
Telefon: 0767-73 80 05
E-post: hans.frank@skane.lansforsakringar.se

Tina Kardum, biträdande presschef Länsförsäkringar AB
Telefon: 0709-22 37 93
E-post: tina.kardum@lansforsakringar.se

Länsförsäkringar är Sveriges enda kundägda och lokalt förankrade bank- och försäkringsgrupp. Kunderna i vart och ett av landets län äger sitt lokala och självständiga länsförsäkringsbolag. 24 länsförsäkringsbolag samverkar genom det gemensamt ägda Länsförsäkringar AB, som bedriver utveckling och service inom bank, liv-, sak- och djurförsäkring. Länsförsäkringar har ett brett utbud av försäkringar och banktjänster för privatpersoner, företag och lantbruk. Samtliga bolag inom länsförsäkringsgruppen är miljöcertifierade enligt ISO 14001.

Taggar

Bokmärk och dela