Var tredje småföretagare tvingas ibland avstå lön

Var tredje småföretagare tvingas ibland avstå lön

Knappt var femte VD eller ägare på småföretag har vid flera tillfällen helt avstått från lön. Nästan lika många har fått avstå lön någon enstaka gång under de senaste åren. Det visar en undersökning från Länsförsäkringar.

I företag med färre än elva anställda har 41 procent av VD:arna eller ägarna någon enstaka gång eller vid flera tillfällen under de senaste fem åren inte tagit ut någon lön alls. Siffran för företag med mellan 11 och 49 anställda är 23 procent.

– Ju mindre företaget är, desto vanligare är det att VD inte tar ut någon lön under vissa perioder. Att nära en fjärdedel av VD:arna eller ägarna i de större företagen avstår från lön är dock anmärkningsvärt, säger Mats Olausson, Länsförsäkringar.

Fråga: Har det hänt att du under de senaste fem åren inte tagit ut någon lön alls under en period?

Ja, vid flera tillfällen: Totalt: 17%. 5-10 anställda: 22%, 11-49 anställda: 10%
Ja, någon enstaka gång: Totalt: 16%. 5-10 anställda: 19%, 11-49 anställda: 13%
Nej Totalt: 66%. 5-10 anställda: 59%, 11-49 anställda: 77%

Om undersökningen:
Totalt har 1 300 VD:ar eller ägare intervjuats av Norstat Sverige på uppdrag av Länsförsäkringar. Undersökningen är genomförd bland företag med 5-49 anställda.

För ytterligare information, kontakta:

Mats Olausson, företagsmarknadschef Länsförsäkringar Uppsala
018-68 57 71
070-63 907 71

Sofia Edlund, pressekreterare Länsförsäkringar AB
Mobil: 073-964 15 47
sofia.edlund@lansforsakringar.se

Länsförsäkringar är Sveriges enda kundägda och lokalt förankrade bank- och försäkringsgrupp. Kunderna i vart och ett av landets län äger sitt lokala och självständiga länsförsäkringsbolag. 24 länsförsäkringsbolag äger i sin tur och tillsammans utvecklingsbolaget Länsförsäkringar AB, där Agria Djurförsäkring ingår. Länsförsäkringar har ett brett utbud av försäkringar och banktjänster för privatpersoner, företag och lantbruk. Samtliga bolag inom länsförsäkringsgruppen är miljöcertifierade enligt ISO 14001.

Bokmärk och dela