Gott nytt konjunkturår 2006!

Gott nytt konjunkturår 2006!

I Länsförsäkringars senaste konjunkturprognos (2006:1) menar Länsförsäkringars chefekonom Marie Giertz att 2006 blir ett fett år där både plånboken och bankboken kommer att gödas.

– Valet innebär fler nya jobb och mer i plånboken för svenskarna, världskonjunkturen kommer också vara fortsatt god i år. Räntan kommer så sakta att stiga mot en normalräntenivå under året, och aktiemarknaden har mer att ge. 2006 kommer också att bli året då kronan tar revansch, säger Marie Giertz.

Mera ur rapporten:

• Världsekonomin tuffar på i hög fart. 2006 blir ytterligare ett år med höga tillväxttal, till och med något högre än förra året.
• De strukturella faktorer som har hållit tillbaka den globala inflationen väntas fortsätta. Det innebär till exempel att den amerikanska centralbanken snart har nått räntetoppen.
• I Sverige väntas tillväxten hamna en bra bit över 3 procent i år. Investeringsklimatet är gynnsamt och hushållen får ett bättre inkomstläge.
• Trots hög efterfrågan, med extra stimulanser i form av valfläskåtgärder, är inflationsläget i Sverige mycket lågt. Riksbanken höjer räntan under året men det är snarare en normalisering än en åtstramning.
• Hög svensk tillväxt i kombination med högre räntor kommer att gynna kronan 2006.
• Trots ytterligare ett rekordår på börsen är vi fortsatt positiva till aktiemarknaden. Hyfsad värdering, lågt ränteläge, sunda balansräkningar och mycket likviditet i omlopp talar till börsens fördel.

Konjunkturprognosen finns i sin helhet på Länsförsäkringars hemsida www.lansforsakringar.se/info

För ytterligare information kontakta:
Marie Giertz, chefekonom Länsförsäkringar AB
08-588 419 68, 073-96 419 68
marie.giertz@lansforsakringar.se

Dag Rosander, presschef Länsförsäkringar AB
08-588 414 99, 073-964 14 99
dag.rosander@lansforsakringar.se

Med 24 lokala och självständiga länsförsäkringsbolag och det av dem gemensamt ägda Länsförsäkringar AB är länsförsäkringsgruppen Sveriges enda kundägda bank- och försäkringsgrupp. Länsförsäkringar har Sveriges mest nöjda bank- och försäkringskunder enligt Svenskt Kvalitetsindex och är Årets Sakförsäkringsbolag tre år i rad enligt tidningen Affärsvärlden. Länsförsäkringar har ett brett utbud av försäkringar och banktjänster för privatpersoner, företag och lantbruk. I Länsförsäkringar ingår även Agria Djurförsäkring. Marknadsandelen inom sakförsäkring är 30 procent, inom livförsäkring 10 procent och inom bank 3 procent. Länsförsäkringar förvaltar tillgångar om 173 miljarder kronor.

Bokmärk och dela