INBJUDAN TILL PENSIONSSEMINARIUM: Mindre än hälften i pension för stora löntagargrupper

INBJUDAN TILL PENSIONSSEMINARIUM: Mindre än hälften i pension för stora löntagargrupper

De kraftfulla samhällsekonomiska effekter som den åldrande befolkningen ger måste hanteras. Skillnader i ersättningsgrad mellan olika grupper i det samlade pensionssystemet bäddar dock för besvikelser och konflikter. Stora grupper av löntagare kommer endast att få ut hälften, ibland mindre, av sin slutlön i sammanlagd pension från stat och arbetsgivare.

På seminariet den 17 januari presenteras en rapport av docent Göran Normann om demografi, ekonomi och socialförsäkringar för individ och samhälle. Några av landets främsta experter debatterar dessutom kring framtidens behov av pension och sparande.

PROGRAM: Moderator Mats Wester
08:30 – 09:00 Registrering, kaffe & fralla

09:00 – 09:10 Håkan Danielsson, VD Länsförsäkringar Liv

09:10 – 09:50 Har vi råd att bli äldre?
Docent Göran Normann lämnar en kortfattad betraktelse av sin rapport avseende den åldrande befolkningens effekter på socialt inriktade försäkringar med särskild tonvikt på pensioner. Forskningen har finansierats av Länsförsäkringsbolagens Forskningsfond.

09:50 – 10:05 Lägre pensioner för nästa generation! – Finns ett behov av ökat sparande?
Kjell-Olof Feldt funderar kring behovet av ökat långsiktigt sparande inför ålderdomen. Vilka problem finns?

10:05 – 10:30 Paus

10:30 – 11:30 Paneldebatt – Vad är viktigast för framtidens pensioner?
Håkan Danielsson, VD Länsförsäkringar Liv
Kjell-Olof Feldt, f.d. Finansminister
Ann Lindgren, Ordförande i SPF, debattör
Anders Morin, Ansvarig välfärdspolitiska frågor Svenskt Näringsliv
Göran Normann, Docent i nationalekonomi
Ellen Nygren, Pensionsexpert LO

INFORMATION:
Tid: Tisdagen den 17 januari 2006, kl 08:30 – 11.30.
Plats: Länsförsäkringar – Tegeluddsvägen 11 – 13
(T-bana Gärdet – uppgång mot Värtahamnen)
Anmälan: För anmälan, kontakta Wanja Ivarsdotter via e-post på: wanja.ivarsdotter@lansforsakringar.se
Frågor: Kontakta Dag Rosander, presschef på 073- 96 414 99, om du undrar över något.

VÄLKOMMEN!

Med 24 lokala och självständiga länsförsäkringsbolag och det av dem gemensamt ägda Länsförsäkringar AB är länsförsäkringsgruppen Sveriges enda kundägda bank- och försäkringsgrupp. Länsförsäkringar har Sveriges mest nöjda bank- och försäkringskunder enligt Svenskt Kvalitetsindex och är Årets Sakförsäkringsbolag tre år i rad enligt tidningen Affärsvärlden. Länsförsäkringar har ett brett utbud av försäkringar och banktjänster för privatpersoner, företag och lantbruk. I Länsförsäkringar ingår även Agria Djurförsäkring. Marknadsandelen inom sakförsäkring är 30 procent, inom livförsäkring 10 procent och inom bank 3 procent. Länsförsäkringar förvaltar tillgångar om 173 miljarder kronor.

Bokmärk och dela