Frihet toppar företagarnas lista över drivkrafter

Frihet toppar företagarnas lista över drivkrafter

Så många som 76 procent av företagarna anser att de största drivkrafterna som företagare är att man får vara oberoende och självständig, tätt följt av att man får hålla på med det som man vill göra. Att tjäna pengar kommer först på femte plats. Det visar en ny undersökning av Länsförsäkringar.

– En vanlig schablonbild av egenföretagare är att det är pengarna som driver. Men vår undersökning visar att det är helt andra och mjukare värden som får folk att ta steget till att bli företagare, säger Mats Olausson, företagsmarknadschef i Länsförsäkringar.

Upplevelsen att få vara oberoende och självständig är den drivkraft som störst andel uppger oavsett vilket kön, vilken ålder, vilken bransch eller var i Sverige man verkar. Något fler män, 39 procent, än kvinnor, 29 procent, tycker att ”tjäna pengar/vara ekonomiskt oberoende” är en drivkraft för företagande.

Topplistan över företagarens drivkrafter:
Procent:
1. Få vara oberoende och självständig 76
2. Får hålla på med det jag vill 70
3. Ger status och självkänsla 41
4. Flexibla arbetstider 40
5. Kan tjäna mycket pengar/bli ekonomiskt oberoende 37
6. Ger tid för familj och sociala relationer 21
(Flera svar möjliga)

Se mer statistik på www.lansforsakringar.se/info

Om undersökningen:
Totalt har 1 200 vd:ar eller ägare telefonintervjuats av Research International under perioden 4 till 26 maj 2005. Undersökningen är genomförd bland företag med 5-49 anställda. Resultatet är uppdelat på fyra regioner: norr, öst, väst och syd.

För ytterligare information kontakta:

Mats Olausson, Företagsmarknadschef, Länsförsäkringar
018-68 57 71, 070-63 907 71
mats.olausson@uppsala.lansforsakringar.se

Dag Rosander, presschef Länsförsäkringar AB
08-588 414 99, 073-96 414 99
dag.rosander@lansforsakringar.se

Länsförsäkringar är med 24 självständiga länsförsäkringsbolag och det gemensamt ägda Länsförsäkringar AB Sveriges enda kundägda och lokalt förankrade bank- och försäkringsgrupp. Länsförsäkringar har Sveriges mest nöjda bank- och försäkringskunder enligt Svenskt Kvalitetsindex. Länsförsäkringar är Årets Sakförsäkringsbolag för tredje året i rad enligt Affärsvärlden och har utnämnts till Årets Bank av Privata Affärer. Länsförsäkringar har ett brett utbud av försäkringar och finansiella tjänster för företag och privatpersoner. Länsförsäkringar är marknadsledande inom svensk sakförsäkring med en marknadsandel på över 31 procent. Marknadsandelen inom liv- och pensionsförsäkring är 10,8 procent och inom bank 3,0 procent. I Länsförsäkringar ingår även Agria Djurförsäkring. Länsförsäkringar förvaltar tillgångar om 150 miljarder kronor.

Bokmärk och dela