Var tredje svensk orolig för att förköpa sig

Var tredje svensk orolig för att förköpa sig

Spenderbyxorna oroar svensken. 31 procent är oroliga över att de egentligen gör av med för mycket pengar. Man tenderar dock att bli mindre orolig över sin konsumtion ju närmre pensionsåldern man kommer. Det visar en ny undersökning från Länsförsäkringar.

– De hushåll som upplever att de lever över sina tillgångar borde sätta sig ner och göra en hushållsbudget över inkomster, sparande och utgifter. Känslan av att ha tappat kontrollen över ekonomin hänger ofta ihop med att man inte har en bra överblick över vad pengarna används till, säger Länsförsäkringars privatekonom Elisabeth Hedmark.

Den ekonomiska stressen tycks avklinga med åldern. I intervallet 16 till 34 år svarar 41 procent att de överkonsumerar, mot 21 procent bland dem mellan 55 till 64 år. Efter pensionsåldern ökar oron igen, 27 procent av 65-plussarna är oroliga för att förköpa sig.

Även civilstånd påverkar. 51 procent av ensamstående med barn tycker att de gör av med för mycket pengar. Den grupp som i minst mån tycker att de överkonsumerar är sammanboende utan hemmavarande barn, endast 25 procent i denna grupp tycker detta.

Totalt har 5 200 personer intervjuats under april-maj 2005 av Sifo/Research International.

För ytterligare information kontakta:

Elisabeth Hedmark, privatekonom Länsförsäkringar AB
08-588 455 03
073-920 01 90
elisabeth.hedmark@lansforsakringar.se

Dag Rosander, presschef Länsförsäkringar AB
08-588 414 99
073-96 414 99
dag.rosander@lansforsakringar.se

Länsförsäkringar är med 24 självständiga länsförsäkringsbolag och det gemensamt ägda Länsförsäkringar AB Sveriges enda kundägda och lokalt förankrade bank- och försäkringsgrupp. Länsförsäkringar har Sveriges mest nöjda bank- och försäkringskunder enligt Svenskt Kvalitetsindex. Länsförsäkringar är Årets Sakförsäkringsbolag för tredje året i rad enligt Affärsvärlden och har utnämnts till Årets Bank av Privata Affärer. Länsförsäkringar har ett brett utbud av försäkringar och finansiella tjänster för företag och privatpersoner. Länsförsäkringar är marknadsledande inom svensk sakförsäkring med en marknadsandel på över 31 procent. Marknadsandelen inom liv- och pensionsförsäkring är 10,8 procent och inom bank 3,0 procent. I Länsförsäkringar ingår även Agria Djurförsäkring. Länsförsäkringar förvaltar tillgångar om 150 miljarder kronor.

Bokmärk och dela