Dyrare utlandssemester med svagare krona

Dyrare utlandssemester med svagare krona

I Länsförsäkringars senaste konjunkturprognos(2005:2) skriver chefekonom Marie Giertz om kronans fortsatta nedgång. Samtidigt fortsätter dollarn att förstärkas.

– Det innebär att utlandssemestrar till länder som påverkas av dollarn blir dyrare. Dessutom riskerar kronan att förstärkas mot euron, vilket skulle betyda dyrare Europasemestrar också, säger Marie Giertz, Länsförsäkringars chefekonom.

Mera ur rapporten:

• Kina skriver av allt att döma upp sin valuta men de väntade effekterna av åtgärden på världsekonomin är överdrivna.

• Amerikansk och svensk inflation går åt helt olika håll. I USA stiger den men i Sverige är den obefintlig.

• Sverige gynnas av låga räntor och snart kommer jobben. Det är läge för svenska företag att göra nysatsningar.

• Börsutsikterna är goda och aktiemarknaden är ett fortsatt bra placeringsalternativ.

Prognosen bifogas men är också tillgänglig på: www.lansforsakringar.se/info

För ytterligare information kontakta:

Marie Giertz, chefekonom Länsförsäkringar AB
08-588 419 68
073-96 419 68
marie.giertz@lansforsakringar.se

Dag Rosander, presschef Länsförsäkringar AB
08-588 414 99
073-96 414 99
dag.rosander@lansforsakringar.se

Länsförsäkringar är med 24 självständiga länsförsäkringsbolag och det gemensamt ägda Länsförsäkringar AB Sveriges enda kundägda och lokalt förankrade bank- och försäkringsgrupp. Länsförsäkringar har Sveriges mest nöjda bank- och försäkringskunder enligt Svenskt Kvalitetsindex. Länsförsäkringar är Årets Sak- och Livbolag för andra året i rad enligt Affärsvärlden och utnämndes till Årets Bank av Privata Affärer 2002. Länsförsäkringar har ett brett utbud av försäkringar och finansiella tjänster för företag och privatpersoner. Länsförsäkringar är marknadsledande inom svensk sakförsäkring med en marknadsandel på över 31 procent. Marknadsandelen inom liv- och pensionsförsäkring är 11 procent och inom bank 3 procent. I Länsförsäkringar ingår även Agria Djurförsäkring. Länsförsäkringar förvaltar tillgångar om 140 miljarder kronor.

Bokmärk och dela