Uppskjuten skatt skulle hjälpa många stormdrabbade

Uppskjuten skatt skulle hjälpa många stormdrabbade

Skogsägare med hög belåning drabbas extra hårt av stormen. När fastighetsvärdena sjunker och stora delar av skogen blåst ner blir behovet av amorteringar mycket stort för att den återstående räntebördan ska klaras av. Inte minst många unga skogsägare tillhör denna grupp.

– Få åtgärder skulle ha större betydelse för de hårdast drabbade än ett tillfälligt stormskogsavdrag säger Fredrik Daveby, vd i Länsförsäkring Kronoberg.

Daveby lanserar nu förslaget att skatt på virkeslikvider och försäkringsersättningar under 2005 och 2006 skulle kunna skjutas på framtiden. Detta på samma sätt som det finns möjlighet till vid tillskottsförvärv av skogsfastigheter.

– Ingen annan företagargrupp betalar skatt på bruttot när man tvingas sälja ut sitt skadedrabbade lager, säger Daveby och hänvisar till att många nu tvingas sälja sitt virke billigare än vad man en gång betalade för det vid fastighetsköpet.

Förslaget innebär att beskattningen istället uppstår om och när fastigheten säljs till ett högre pris än vad man en gång betalat.

– Skuldsatta skogsägare har inte samma möjlighet att utnyttja de sparformer som möjliggör en senareläggning av beskattningen. Därför är det extra viktigt att ett tillfälligt stormskogsavdrag nu införs, säger Fredrik Daveby.

För ytterligare information kontakta

Fredrik Daveby, vd Länsförsäkring Kronoberg, 0470-72 00 52 eller 070 271 00 52
fredrik.daveby@kronoberg.lansforsakringar.se

Dag Rosander, presschef Länsförsäkringar AB, 08-588 414 99, 073-964 14 99
dag.rosander@lansforsakringar.se

Länsförsäkringar är med 24 självständiga länsförsäkringsbolag och det gemensamt ägda Länsförsäkringar AB Sveriges enda kundägda och lokalt förankrade bank- och försäkringsgrupp. Länsförsäkringar har Sveriges mest nöjda bank- och försäkringskunder enligt Svenskt Kvalitetsindex. Länsförsäkringar är Årets Sak- och Livbolag för andra året i rad enligt Affärsvärlden och utnämndes till Årets Bank av Privata Affärer 2002. Länsförsäkringar har ett brett utbud av försäkringar och finansiella tjänster för företag och privatpersoner. Länsförsäkringar är marknadsledande inom svensk sakförsäkring med en marknadsandel på över 32 procent. Marknadsandelen inom liv- och pensionsförsäkring är 11,5 procent och inom bank 2,9 procent. I Länsförsäkringar ingår även Agria Djurförsäkring. Länsförsäkringar förvaltar tillgångar om 140 miljarder kronor.

Bokmärk och dela